Nyheter

Bibis siste sjanse til å bli benådet

Saken til den blasfemidømte firebarnsmoren Asia Bibi skal opp i pakistansk høyesterett.

– Jeg tror sjansene hennes er veldig gode nå, sier Thea Elisabeth Haavet, informasjonsleder i Stefanusalliansen til Vårt Land.

Den pakistanske kvinnen Asia Bibi er beskyldt og dømt for blasfemi. Saken startet da kristne Bibi havnet i en krangel med noen muslimske kvinner hun arbeidet med.

Benekter blasfemi

Kvinnene mente Bibi som kristen var uren, og derfor ikke burde drikke fra vannet de delte. I etterkant av krangelen anklaget de Bibi for å ha fornærmet profeten Muhammed med å ha sagt «Min Jesus døde for meg. Hva har Muhammed gjort for dere?»

Bibi har benektet at hun har begått blasfemi mot profeten og hevder anklagene var en hevnaksjon fra kvinnene. Domstolene som har behandlet saken til nå, skal utelukkende ha lagt vekt på kvinnenes uttalelser.

LES OGSÅ: Asia Bibi: Jeg må tilgi

– Håpefull.

Nå har imidlertid Høyesterett satt tidligere dommer til side og vil vurdere saken på nytt.

– Alle lignende saker som har kommet helt til høyesterett har så langt blitt omgjort, så det er all grunn til å være håpefulle, skriver Ed Brown, leder for menneskerettighetsavdelingen i Stefanusalliansen i en pressemelding.

Første kvinne.

Til nå har firebarnsmoren sittet seks år i fengsel og er dømt til døden etter Pakistans kontroversielle blasfemilover. Bibi er den første kvinnen som er dømt etter denne loven.

– Høyesterett har også oppfordret myndighetene i Pakistan til å behandle minoriteter i landet bedre, sier Thea Haavet.

– Må søke asyl.

Samtidig er Haavet klar på at Bibi ikke vil få et lett liv i Pakistan selv om hun skulle blir frikjent.

– Hvis hun blir løslatt er hun veldig utrygg i Pakistan og må nok søke asyl i et annet land, sier informasjonslederen.

Dette bekrefter også Sajid Christopher Paul, leder av vår partnerorganisasjon Human Friends Organization.

– Hvis hun blir frikjent, blir hun likevel nødt til å forlate Pakistan, sier Paul.

LES OGSÅ: Muslimer truer med anarki hvis kristne Bibi slipper dødsstraff

Drept etter frifinnelse.

Haavet viser til at flere andre blasfemianklagede er blitt drept etter at de ble frifunnet av retten.

– To kristne brødre som var anklaget for blasfemi ble skutt og drept utenfor rettslokalet i Faisalabad i 2010. Asia har også fått mange drapstrusler de siste årene. En imam ved den største moskeen i Peshawar har blant annet utlovet en dusør til den som tar livet av henne.

Vekker engasjement.

Saken til Asia Bibi har engasjert svært mange mennesker verden over. Bare i Norge har 6.000 mennesker sendt appellbrev til pakistanske myndigheter på for å vise sin støtte til Bibi. Stefanusalliansen har også hjulpet familien økonomisk og betalt for mat til Bibi i fengselet.

– Blasfemisaken mot Bibi blitt et symbol på hvordan Pakistans blasfemilover blir misbrukt til å forfølge religiøse minoriteter, sier Haavet.

– Lever i frykt.

Ifølge Stefanusalliansen sitter 19 personer fengslet med livstidsdom og 17 med dødsdom for blasfemi.

– Minoriteter må leve i stadig frykt for å bli anklaget for blasfemi, og de som kommer med falske anklager straffes vanligvis ikke, skriver organiniasasjonen i en pressemelding.

LES OGSÅ: Guvernør forsvarte kristen kvinne - nå er han drept

– Må gi traumer.

Forkjempere er glad for at saken ble behandlet så raskt. Mehwish Bhatti leder i British Pakistani Christian Assosiaction (BPCA) tror det internasjonale presset kan ha hjulpet.

– Jeg håper domstolene denne gangen gjør rett og frigir henne. Seks år i en sjuskete, mørk celle i total isolasjon vil uten tvil ha gitt henne store traumer, sier han ifølge Christian Post.

– Dette er Asia Bibis siste sjanse til å få friheten sin gjennom en rettslig prosess, men mange stiller seg spørsmålet om høyesterett kommer til å forsvare henne når samfunnet de er en del av støter ut påståtte spottere, skriver Wilson Chowdry i BPCA til Christian Post.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter