ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

Som abonnent på Vårt Land får du:

Läs mer

– Beskytter fortsatt skatteparadisene

I to år har Stortinget ventet på at regjeringen skal kreve at selskaper gir opplysninger også fra skatteparadiser. Regelendringer er sendt på høring, men åpner fortsatt for hemmelighold.

ANNONSE
ANNONSE
Nyhet

– Høringsnotatet inneholder enkelte sterke forbedringer, men de samme forbedringene blir pulverisert i samme notat slik at skatteparadisene beskyttes. Inntil dette er forbedret, oppfyller ikke forslaget de intensjonene som Stortinget har lagt til grunn, sier Mona Thowsen i Publish What You Pay.

Leder for Stortingets finanskomité, Hans Olav Syversen (KrF), sier at det jobbes internt i komiteen med denne saken.

– Jeg opplever at det jobbes konstruktivt for å få en løsning som gir mer opplysninger og offentlighet enn høringsforslaget. Enn så lenge ser jeg positivt på dette, både når det gjelder hvem som omfattes og hvor mye som omfattes, sier Syversen.

LES OGSÅ: Finanskomiteen gir regjeringen skatteparadisstryk

Pengeflukt

  • Ulovlig kapitalflukt er penger fra korrupsjon og kriminalitet, og utbytte av lovlig virksomhet som ikke oppgis til beskatning.
  • Den årlige, ulovlige kapitalflukten fra utviklingsland er 1.260 milliarder dollar. Til sammenligning er verdens bistand på 120 milliarder dollar.
  • Fra 1. januar 2014 krever forskriften om land-for-land-rapportering at selskaper oppgir visse tall for hvert enkelt land, ikke bare samlet for hele virksomheten. Hensikten er å gjøre ulovlig kapitalflukt mindre attraktivt for norske selskaper og lettere å avsløre, men forskriften har fått kritikk for å være for svak.
  • Forslag til endringer i forskriften er nå ute på høring. Høringsfristen er 25. november.

For å lese innholdet på vl.no trenger du et abonnement. Allerede abonnent? Logg inn

Få tilgang nå! Prøv oss gratis

  • Tilgang til alt vårt innhold på vl.no.
  • Tilgang til morgendagens avis allerede 21.15 kvelden i forveien som e-avis
  • Etter 3 uker stopper abonnementet automatisk.
  • 
Du får etter endt prøvetid et spesielt godt tilbud på et Vårt Land-abonnement

Prøv oss i 3 uker gratis Eller se flere alternativer