Nyheter

Beskyldte prest for å holde tilbake info

Oslo katolske bispedømme hevdet at St. Svithun menighet holdt tilbake informasjon for tollvesenet for å sverte en person i menigheten.

Representanter for Oslo katolske bispedømme ba i april i år om et møte for legge fram informasjon i saken der St. Svithun menighet har unndratt moms for kirkeinventar. Tollvesenet har nå konkludert med at menigheten har importert kirkeinventar for nesten 2 millioner kroner uten å betale moms for dem. Det ble hevdet at inventaret var gaver, noe tollvesenet nå har avvist.

Med på møte for OKB var økonom Thuan Cong Pham, pater Torbjørn Olsen og Jersey Marszalek, som var byggeleder for kirken.

Tollvesenet skriver i sitt vedtak at OKB hevdet at det fantes dokumentasjon på at kirkeinventaret faktisk var gaver. Videre hevdet OKB-representantene at grunnen «til at all dokumentasjon ikke er fremlagt skal være for å svekke en gitt person i den polske grupperingen».

LES OGSÅ: Katolsk menighet herjes av konflikt

– Vil ikke svare. Torbjørn Olsen, som er biskoppelig vikar for pastoralavdelingen, ble i fjor høst sendt på visitas til Stavanger for å undersøke situasjonen i menigheten. Han mener selv han har relativt god oversikt over hva som har skjedd siden han har intervjuet over 60 personer i saken.

– Hvilken dokumentasjon er det St. Svithun ikke har lagt fram, Torbjørn Olsen?

– Det kan jeg ikke svare på.

– Er det noe i visitasrapporten som viser at menigheten har holdt tilbake informasjon overfor myndighetene?

– Jeg vil ikke svare på ting som angår visitasrapporten.

– Men du var til stede på møtet med tollvesenet. Hva ble sagt da?

– Jeg kan ikke svare noe mer på dette, beklager.

Tollvesenet ga OKB muligheten til å legge fram dokumentasjonen de mente var unndratt saken, men de mottok aldri noe fra bispedømmet. OKB har ikke ønsket å svare på spørsmål om hva slags dokumentasjon de sitter på, eller hvorfor dette ikke er videreformidlet til tollvesenet.

– Dette er en sak som gjelder en av bispedømmets 24 menigheter. OKB sentralt ønsker ikke å kommentere interne og lokale forhold, spesielt ikke i en sammensatt sak som har gått over mange år. Vi er kjent med hovedtrekkene i Tollvesenets rapport, men det er St. Svithun menighet i Stavanger som sitter på detaljkunnskapen og hva som eventuelt vil være videre skritt, skriver Lisa Wade, administrativ leder i Oslo katolske bispedømme i et e-post-svar.

LES OGSÅ: Ba biskopen om hjelp i momssak

Avviser tilbakehold. Sokneprest Sigurd Markussen avviser at menigheten har holdt tilbake informasjon. Han opplyser at bispedømmet overtok byggeregnskapene for kirken, og dermed all dokumentasjon, før kirken var ferdig.

– Verken for Voith eller for mitt vedkommende har det vært et ønske om å ramme enkeltpersoner. Vi har sett at ting ikke har vært gjort riktig og møtt en del motstand i prosessen, men tollvesenet har konkludert med at mistanken vår har vært berettiget. Verken vi eller tollvesenet har funnet noen dokumentasjon på at kirkeinventaret var gaver etter tollvesenets lovtolkning, sier han.

LES OGSÅ: Markussen mistet biskopens tillit

Tidligere sokneprest i St. Svitun, Reidar Voith, har ikke ønsket å la seg intervjue av Vårt Land. Soknepresten som virket under byggearbeidene er syk og kan ikke intervjues.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter