Nyheter

Ber staten blokkere spillsider

Trapp opp krigen mot de utenlandske selskapene, blokkerer nettsidene, krever helseorganisasjoner.

Kravet fra flere offentlige institusjoner og frivillige organisasjoner er ikke til å misforstå for regjeringens nye kulturminister, Linda Cathrine Hofstad Helleland (H):

Bruk makten du har, blokker nettsidene til utenlandske spillselskaper som tilbyr nordmenn pengespill som ikke er lovlige i Norge.

Selskapene på sin side svarer på krigserklæringen:

Spillene er kommet for å bli, blokkering er lite effektivt.

Blokkering kan bety at en spillside blir umulig å finne på internett, eller at man blir omdirigert til en informasjonsside som forteller at spillsiden man leter etter tilbyr spill som forbudt i Norge.

LES MER Pengespillreklame for en million dagen

Konkurrerer

Statens monopolselskap drar inn milliardinntekter fra spilleglade nordmenn. Siste årsrapport fra Norsk Tipping, 2014, viser en omsetning på nesten 27 milliarder kroner, og et resultat før skatt på vel 4 milliarder.

Men mange nordmenn spiller spill som ikke er lovlige i Norge. Hjemmesidene med særlig pokerspill eies og drives av selskaper som har adresse i land der slike nettspill er lovlige.

Lotteritilsynet sier at de såkalte «offshorespillene» har en årlig nettoomsetning på rundt 1,2 milliarder kroner. Disse spillene vil Solberg-regjeringen til livs – de tar verdifulle kroner fra Norsk Tipping.

Lisens

Kort tid før hun ble byttet ut la kulturminister Thorhild Widvey (H) fram Solberg-regjeringens nye Handlingsplan mot spilleproblemer.

– I denne saken gir vi oss ikke. Vi godtar ikke at selskap som verken styrker den norske frivillighetskulturen eller har ansvarlige spill henter ut store summer ved at nordmenn spiller hos selskap som opptrer som om de har lisens til å tilby spill – noe de slett ikke har, eller kommer til å få, sa Widvey til Vårt Land.

Hun hadde tro på å snakke spillselskapene til fornuft.

LES MER Gamblingkroner sikrer seersuksesser

Blokkering

Nesten et halvt år før statsminister Erna Solberg ommøblerte regjeringen, sendte Widvey ut en sak på høring med svarfrist 1. desember:

Mulig lisensordning for pengespill.

Her ber Kulturdepartementet også om innspill på hvordan utenlandske spillselskaper som tilbyr uregulerte spill i Norge kan stoppes. Et offentlig oppnevnt utvalg, ledet av direktør Atle Hamar i Lotteritilsynet, har blant utredet blokkering av hjemmesider med pengespill.

Verktøy

Bunken med høringssvar avdekker stor tiltro på blokkering som verktøy:

– Norge bør følge anbefalingen fra Hamarutvalget om IP-blokkering av ulovlige spillsider, slik 15 andre EU-land har gjort. Det vil heve terskelen for å spille, samt synliggjøre for spillere og andre at dette er ulovlige spill. Dette er også et tiltak som har sterk støtte i befolkningen, sier generalsekretær Mina Gerhardsen i Actis - Rusfeltets samarbeidsorgan.

– Stans av markedsføring bør være hovedprioritet, mens blokkering av nettsider (...) også vil ønskes velkommen dersom de lar seg gjennomføre på en hensiktsmessig måte, sier Solveig Brekke Skard, virksomhetsleder i det statlige Kompetansesenter rus – region øst (KoRus-Øst).

– Helsedirektoratet støtter innspill fra KoRus-Øst til denne høringen, sier divisjonsdirektør Johan Georg Røstad Torgersen.

– 15 EU-land har IP-blokkert ulovlige spillsider. Norge bør følge anbefalingen fra Hamarutvalget og gjøre det samme, mener Tom Tvedt, president i Idrettsforbundet.

– Akan kompetansesenter vurderer det som viktig å stanse markedsføring fra ulovlige aktører og blokkere nettsider, sier direktør Elisabeth Ege.

Håndheve

Spillselskapene tar i høringen til motmæle mot de blokkeringsivrige:

– Enhver form for blokkering av nettsider i Norge er tiltak som ikke fungerer i praksis, og som heller ikke hører hjemme i et vestlig demokrati, skriver spillkonsernet Betsson Group, som holder til på Malta.

– Blokkering er regnet som uegnet på grunn av høye kostnader og store utfordringer knyttet til personvern og ytringsfrihet. Blokkering kan omgås, skriver det Malta-baserte spillselskapet Cherry.

– Blokkering av nettsteder er meget betenkelig. Dette skyldes det faktum at det er meget vanskelig å håndheve mot ikke-europeiske operatører, skriver bransjeorganisasjonen European Gaming and Betting Association.

Nå skal kulturminister Linda Cathrine Hofstad Helleland vurdere høringssvarene og trekke en konklusjon om hva som blir de blåblås strategi når det kommer til blokkering.

Lisens

Helleland skal også avgjøre om de blåblå åpner for å gi Norsk Tipping. I regjeringserklæringen heter det at «Regjeringen vil utrede spørsmålet om lisensordning for utenlandske spillselskaper for å se om det er mulig å kombinere sosialpolitiske hensyn og økte totale inntekter til frivilligheten innenfor EØS-avtalens rammer».

For ett år siden vurderte konsulentselskapet Rambøll to lisensmodeller. En for sportsspill og nettkasino, og en bredere modell som inkluderer lotterier. Rambøll konkluderte med at en lisensordning bare vil øke skatteinntektene til staten.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter