Nyheter

Ber sognebarn ta med seg våpen i kirken

Søndagens grufulle angrep på baptistmenigheten i Texas brukes som argument fra våpentilhengere og andre som oppfordrer menigheter til å bevæpne seg.

Tragedien som kostet 26 menneskeliv er det siste og klart mest dødelige av flere skyteangrep på kirker i USA de siste årene. Massakren skal være den verste masseskytingen i delstaten Texas noen gang.

Familie hardt rammet

Sorgen preger det lille lokalsamfunnet med bare 700 innbyggere. Familien Holcombe ble ekstremt hardt rammet, med åtte drepte familiemedlemmer i tre generasjoner.

Blant dem var høygravide Crystal Holcombe og hennes tre barn.

Fra flere hold kommer nå krav om at menigheter i USA må sikre seg gjennom økt bevæpning og andre sikkerhetstiltak.

Gjerningsmannen angrep First Baptist Church i landsbyen Sutherland Springs iført skuddsikker vest og et angrepsvåpen. Totalt ble 26 mennesker drept.

Vil bevæpne sognebarna

– Vi trenger å bevæpne noen av sognebarna eller menigheten, slik at de kan reagere når noe som dette skjer igjen, sier justisministeren i Texas, Ken Paxton, til Fox News.

Fox-anker Eric Shawn spør i intervjuet Paxton om det ikke er fullstendig motsetningsfylt å bære våpen når man drar til kirken for å be til Gud. Paxton sier seg enig i at dette kan virke unaturlig, og at det er derfor mange kirkegjengere vegrer seg mot å ha med seg våpen.

Paxton: Grip inn

Guvernør Paxton argumenterer likevel for at den eneste måten å stanse vold med skytevåpen på, er dersom «gode mennesker» med våpen griper inn.

– Alt jeg kan si er at i Texas har vi i det minste anledning til å bære våpen skjult (...) og det er da alltids mulig at den som skyter kan bli «tatt ut» før han får muligheten til å drepe svært mange, sier Paxton i intervjuet.

Det er bare et par måneder siden en ny lov trådte i kraft i Texas som gjør det mulig for kirker å benytte seg av væpnede menighetsmedlemmer for å tilby sikkerhet.

LES OGSÅ: Søker trøst i religionen

Carrie Matula (til venstre) omfavner en kvinne etter søndagens grufulle angrep mot en baptistmenighet som var samlet til gudstjeneste.

Studier: Liten effekt

En fersk studie fra Violence Policy Center konkluderer med at skytevåpen «sjelden blir brukt til å drepe kriminelle eller stanse kriminelle handlinger».

En annen studie fra Universitetet i Pennsylvania viser at en som bærer våpen har rundt 4,5 ganger større risiko for å bli skutt i et angrep, enn en ubevæpnet.

Den nye Texas-loven som tillater menigheter å bevæpne seg i gudshus, er annullert av en rekke menigheter som benytter seg av muligheten til å forby våpenbesittelse i sine kirker.

Viser til Israel

Aaron Klein, leder av Jerusalem-kontoret til det omstridte, sterkt høyreorienterte nettstedet Breitbart, tar i en kommentar til orde for at det enten må være bevæpnet vakt ved hvert eneste gudshus ved gudstjenester, eller minst én fra menigheten som er opptrent i væpnet sikkerhet.

– Hvis denne skytingen hadde skjedd i et gudshus i Israel, ville ikke angriperen overlevd mer enn to minutter, fordi det vanligvis er noen til stede med våpen, skriver den amerikanske reporteren som har bodd 12 år i Tel Aviv.

Klein ber hver eneste kirke eller synagoge i USA umiddelbart om å få på plass noen som er bevæpnet. Han skal ha henvendt seg til flere rabbinere i amerikanske synagoger om dette, men anklager dem for å skygge unna og «stikke hodet sanden».

14 kirkemassakrer siden 1963

Massakren mot gudstjenestedeltakerne i Sutherland Springs søndag er den siste av flere store angrep som har rammet kristne menigheter i USA de siste årene.

Totalt har det likevel «bare» vært 14 massedrap med flere enn fire drepte rettet mot gudshus i USA siden 1963.

Nettopp i 1963 ble den svarte baptistmenigheten i Birmingham, Alabama rammet i et rasistisk motivert Ku Klux Klan-angrep. Det symboltunge dynamittangrepet kostet fire jenter livet.

Tradisjonelt er våpenbesittelse i kirker uønsket. I Skandinavia og Tyskland kalles vindfanget ved kirkeinngangen våpenhus, der man historisk skulle sette fra seg sine våpen før kirkegang.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter