Nyheter

Ber regjeringen tette smutthullene

KrF-talsmann Geir J. Bekkevold ber både bransje og regjering snarest rydde opp der matgiganter krysser nye grenser for søndagsåpent.

Etter et år med temperert samfunnsdebatt om søndagsbutikker og stillingskrig mellom regjering og partnere om ny lov, sjekker matkjeder ut nye smutthull:

Rema vil i helgen trekke et sperrebånd gjennom et knippe av sine butikker for selv å skille ut de 100 kvadratmetrene det i dag er lovlig å gjøre til «Brustadbu» med søndagsåpent.

– Både bransjen selv og regjeringen bør nå rydde opp, er meldingen fra KrFs talsmann på feltet, Geir J. Bekkevold.

Tomrom

Han mener regjeringens manglende avklaring av om det virkelig blir mer søndagshandel, åpner et tomrom der nettopp handelsinteresser selv kan tøye grenser og ta seg til rette. Resultatet kan bli at de former norsk søndagshandel selv – på tvers av det som er både politisk flertall og en folkemotstand mot mer søndagshandel.

– Regjeringen har ikke kommet med noe forslag – og derfor lever denne saken nå i et vakuum. Den bør derfor slå fast hvordan ting skal være: Enten med å komme med forslag til Stortinget – eller gjøre det klart at dagens regelverk gjelder.

LES OGSÅ: «Det er på tide å blåse støv av fornuftsekteskapet»

Solberg-parkering

Statsminister Erna Solberg bekreftet overfor Vårt Land like før jul at hun ikke regner med at regjeringen ikke får gjennom sin opprinnelige plan om å la markedet bestemme all handel på søndager.

– Det vil bli en variant, noe vi i felleskap kan finne frem til. Det betyr mer søndagsåpent, men ikke så mye som regjeringen hadde planlagt, sa hun.

Regjeringen håper på et kompromiss med Venstre, men helt siden i høst har det ikke vært forhandlingsforsøk. Derfor er en uavklart søndagssak i et tomrom.

Snikinnføring

Bekkevold nøler ikke med å stemple det å trekke sperrebånd gjennom deler av et butikkareal som lovbrudd.

– Her er loven tindrende klar: Det skal være et eget lokale – og butikken skal ikke være på over 100 kvadratmeter. Den skal dessuten ha egen inngang – og jeg forventer at en hver som ønsker å drive en søndagsåpen butikk forholder seg til disse klare reglene.

– Så et sperrebånd er å bryte reglene?

– Et sperrebånd er ikke tillatt.

– Hvordan bør myndighetene da reagere?

– Først og fremst må myndighetene sikre at loven er forståelig. Er det smutthull, så er det myndighetenes oppgave å tette dem. Om bransjen selv helt bevisst bryter loven, så kan ikke vi sitte stille og se på akkurat det.

– Det bør sanksjoneres meget raskt, slik at man ikke snikinnfører åpninger som loven ikke gir noe grunnlag for.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Politiressurser

Bekkevold ber bransjen selv rydde opp og vise at de er like tilhenger av at lovverket følges som nettopp Rema var da de selv ivret for lov og rett: Tidligere i år anmeldte nemlig matvarekjeden konkurrenter med påstand om at handelspraksis bryter helligdagsloven.

– Politiet vil sikkert si at dette har de ikke ressurser til å følge opp, det har jeg forståelse for. Jeg tror dette må følges opp på andre måter. Først og fremst har jeg en klar forventning til at bransjen selv gjør det. Indre justis på dette feltet tror jeg er bra. Bransjen selv har ingen fordel av at noen aktører opererer i strid med lovverket, påpeker Bekkevold.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter