Nyheter

Ber om svar om ideell pensjon

Kulturministeren inviterer alle til å si sin mening om de store pensjonskostnadene i ideell sektor.

I august kom Hippe-utvalget med sin rapport om de ideelle organisasjonenes store pensjonskostnader. Disse har ført til at ideelle organisasjoner som har levert tjenester til staten – har tapt en rekke anbud.

Konklusjonen fra utvalget er at de anbefaler at staten tar de gamle pensjonskostnadene som ideelle helse- og omsorgsaktører sliter med. Pris: 1.7 milliarder. Denne uken ble rapporten sendt ut på høring.

Årsakene til at de ideelle har hatt større pensjonsforpliktelser enn de kommersielle aktørene er at de tidligere var pålagt å ha samme pensjonsordning som offentlige. Da myndighetene åpnet for konkurranse med kommersielle velferdsaktører, tapte ofte de ideelle anbudsrundene fordi de hadde dyrere pensjonsforpliktelser.

LES OGSÅ: Utvalg mener staten må ta pensjonsregning

16.000 ansatte

Disse «historiske pensjonskostnadene» har lenge vært den uavklarte elefanten i rommet i debatter om ideelle helse- og sosialaktørers kår. I fjor satt derfor regjeringen ned et utvalg for å se på saken.

– Vi anbefaler at staten overtar framtidige fakturaer for pensjonsrettigheter som rundt 16.000 ansatte, tidligere ansatte og pensjonister i om lag 100 ulike, ideelle organisasjoner har opparbeidet seg, sa utvalgsleder Jon M. Hippe til NTB da rapporten ble lagt fram.

Ideell sektor reagerte positivt på konklusjonen fra utvalget.

– Vi er svært fornøyd med at utvalget slår fast at disse pensjonskostnadene er statens forpliktelse, sa Adelheid Firing Hvambsal, generalsekretær i Kirkens Bymisjon.

– Veldig gledelig. Vi forventer at regjeringen følger opp, var reaksjonen fra bransjedirektør Inger Helene Venås i Virke Ideell.

Åpen for alle

Nå får de sjansen til å utdype sitt syn. Blant høringsinstansene står en rekke ideelle organisasjoner som for eksempel Røde Kors, Kirkens Bymisjon, Frelsesarmeen og Kirkens Sosialtjeneste, men høringen er åpen for alle. Det betyr at alle kan sende inn sine innspill. Regjeringen ber de inviterte høringsinstansene om også å sende høringsbrevet til medlemsorganisasjoner og etater som ikke får direkte invitasjon.

Høringsfristen er satt til 1. mars 2017.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter