Nyheter

Ber igjen kulturministeren om hastemøte

– Som departementet sikkert er kjent med er det en situasjon på søndager der det gjeldende lovverket brytes av store aktører.

Kulturminister Linda C. Hofstad Helleland (H) har mottatt et brev fra Handel og Kontor og Virke Dagligvare hvor de igjen ber henne om et hastemøte.

– Største problemet er at lovverket ikke håndheves. Ulik praktisering skaper en uren konkurransesituasjon. Våre medlemmer synes dette er skikkelig ubehagelig, sier Trine Lise Sundnes, forbundsleder i Handel og Kontor.

– Situasjonen er uholdbar og Helleland må rydde opp. Vi håper hun og regjeringen rakst prioriterer å møte oss, legger hun til.

I brevet står det også: «Vårt ønske for møtet er dels at statsråden stiller seg bak initiativet om at dagens lovverk overholdes inntil et eventuelt nytt regelverk er på plass. Dernest har vi behov for å drøfte veien til et eventuelt nytt lovverk.»

LES SVARET FRA KULTURDEPARTEMENTET: Vil ikke diskutere enkelttilfeller

– Ikke lur med laser

29. april skrev Vårt Land om hvordan Rema-ansatte måler opp konkurrerende butikker med laser og målebånd.

– Det sier alt om klima mellom disse aktørene For min del hører ikke dette noe sted hjemme og det ville vært unngått dersom det offentlige hadde ført tilsyn og faktisk sørget for å håndheve loven, sier Sundnes og legger til:

– Min mormor pleide å si at du må sørge for å oppføre deg skikkelig før du peker på andre. Det går ikke å lure i hekken til naboen med laserpistol.

Hun mener det er kulturministeren sitt ansvar å finne et tilsynsorgan som snarest kan håndheve loven.

– Det er eneste mulighet til å få slutt på det tullet vi ser nå. Det finnes antageligvis ikke en person i landet som mener politiet skal stå for håndhevelsen og gå rundt med målebånd i butikkene. Det kan regjeringen fikse lett ved å overføre myndigheten til et annet organ, for eksempel Mattilsynet.

Flere støtter hastemøte

Men kulturministeren har ikke bare mottatt brev fra Handel og Kontor og Virke. NHO Handel og Handel og Kontor har også sendt et brev til Helleland hvor de viser til «den senere tids uroligheter vedrørende søndagsåpent» og ber om at alle arbeidslivsparter deltar i samme møte.

LES OGSÅ: Flere somler med å få opp søndagsplakaten

Også Handel og Kontor og SAMFO (arbeidsgiverforening for samvirkeforetak) har skrevet til Helleland hvor også de ber om at møtet kommer i stand så fort som mulig.

– Måten bransjen driver på skaper et omdømmeproblem. Vi kan ikke ha «Vill Vest» eller slike borgerrettsvern tilstander som vi ser nå, sier Sundnes.

– Men at samtlige organisasjoner ønsker å delta på samme møte med statsråden er et skritt i riktig retning. Vi er opptatt av at møtet skal skje så fort som mulig.

Fortsetter med sperrebånd

Handel og Kontor og Virke utviklet «Søndagsplakaten» for å «sikre lik og felles praktisering av loven mellom alle kjedene». Norgesgruppen, Bunnpris og Coop signerte søndagsplakaten, mens Rema ikke ville. Sundnes fremholder at Søndagsplakaten var et «seriøst initiativ fra deres side til å rydde opp i bransjen» og hun synes det er trist at Rema ikke ønsker å være med.

LES OGSÅ: Prioriterer ikke tilsyn med søndagsåpne butikker

Jan Frode Johansen, administrerende direktør i Rema Franchise, understreker at det er uaktuelt for Rema å signere søndagsplakaten, så lenge de mener konkurrentene har butikker på søndagene som går utover de 100 lovlige kvadratmeterne.

– Vi kommer til å bruke sperrebånd på søndagene til kulturministeren kommer på banen og definerer hva spillereglene er.

– Kulturministeren sier lovverket er klart. Hun har også svart politikerne at det kun er fastmonterte vegger som er lov.

– Loven og kulturministeren er også tydelig på at søndagsbutikker ikke skal være større enn 100 kvadrat.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter