Nyheter

– Begravelsessted er et endelig valg

Gravplassjef anbefaler folk å tenke gjennom gravsted på forhånd. – Folk kjenner ikke reglene, og spør først når det er for sent, sier hun.

Borg bispedømme ga nylig tillatelse til å flytte en avdød fra en kirkegård i Eidsberg til Polen. Men flytting av allerede begravede personer skjer svært sjelden, ifølge gravplassjef i Bergen kirke­lige fellesråd, Inghild Hareide Hansen.

Hun får om lag ti henvendelser i året der hun må forklare hvor strengt regelverket er.

Vet ikke om regler

– Bordet fanger. ­Publikum vet ikke hvordan dette fungerer og spør ikke før det er for sent. De som spør om flytting føler gjerne at graven er på feil sted, og kommer gjerne fra kulturer der det ikke er så strengt syn på å flytte graver, forteller hun.

LES OGSÅ: Frykter brudd på gravfreden

Fellesgrav kan være løsning

Hansen legger fram navnede minnelunder som et alternativ dersom de pårørende ikke har slått rot eller ser for seg at de kanskje vil flytte i framtiden.

– Mange ser på det som et bedre­ alternativ enn en grav som står alene og ikke blir passet på, sier hun.

Bergen kommune har nå to slike­ og den siste ble åpnet mandag for én uke siden. Her settes urnene ned ved et felles monument som det festes en navneplakett på.

– Vi har allerede fått 20 bestillinger, sier Hansen.

LES OGSÅ: Flere muslimer begraves i Norge

Flytte navn

En annen løsning som stadig flere benytter seg av er å flytte navnet på graven. Hansen får flere henvendelser i ­måneden om dette

– Mange er svært positive til dette. Man ønsker kanskje å få begge foreldrene til samme gravlund, slik at begge kan minnes samme sted. Da kan navnet flyttes til den ene graven, og den ­andre slettes, forklarer hun.

Siden hun selv er sunnmøring og har en mann fra Danmark, er framtidig gravsted et tema hun må ta stilling til.

– Nå har jeg jobbet så mye med gravplassene her i Bergen, at jeg begynner å føle meg ganske hjemme, sier hun.

Familieråd

– Begravelsessted er et endelig valgt. Det må man ha i mente når man ­planlegger, sier Harald Schee som er a­dministrerende ­direktør i Wang begravelsesbyrå.

Han har ingen anbefalinger til de som skal begrave sine kjære, men forsøker å legge fram hvilke muligheter som finnes, og hva de forskjellige alternativene innebærer.

– Hvor mye tid har man til å ta valget om gravsted og begravelsesform?

– Gravferdsloven sier ti virkedager fra dødsfall til seremoni. I saker der det er usikkerhet rundt gravsted, anbefaler vi sterkt å søke råd hos annen familie, nettopp på grunn av at valget er så endelig, sier han.

LES MER: Begraver flere enn det er døde

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter