Nyheter

Begge kjønn taper

Bra at flere inkluderes med jentetrening, men segregering kan låse fast kjønnsstereotypiene, mener idrettssosiolog.

– Jeg tror mange ikke føler seg vel i det smale kropps- og normidealet som preger mange styrke- og treningsrom. Derfor velger de velger å trene i egne jenterom. Slik kan de unngå press og uønsket oppmerksomhet fra andre «mer perfekte» kvinner og det motsatte kjønn, sier Jorid Hovden, professor i idrettsvitenskap ved NTNU.

Stadig flere jenter, også ikke-muslimer, foretrekker å trene kjønnsdelt.

Hun har forsket på idrett og kjønn i mange år. Det er første gang hun hører om at jenter benytter seg av kjønnsdelte tilbud uten å ha religiøse årsaker Men hun Hovden er ikke overrasket.

LES MER: Svømmer i burkini

Flere vil trene

– Om utviklingen ikke snur, tror jeg det er stor mulighet for at flere slike jenterom kan bli populære. Der kan de trene med mindre eksponeringspress og mindre smale kroppsnormer, sier Hovden.

Hun mener det er positivt at det etableres rene jenterom på treningssenter fordi det gir flere grupper mulighet til å trene, både de som dekker seg til av religiøse årsaker og de som har andre grunner. Men Hovden er også skeptisk, fordi både kvinner og menn bør føle seg vel i alle treningsrom.

LES MER: Svømmeopplæring med flytende grenser

To tapende kjønn

– Begge kjønn kan tape noe på segregering. Det er en fare for at kjønnsstereotypier fester seg, sier hun og legger til at dette ikke bare går ut over kvinners likestilling.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Endringen i kjønnsrollene i treningsstudioer har stort sett bestått i at det er jenter som har inntatt mennenes arenaer, men ikke motsatt. Menn ser på kvinners treningsformer som lite attraktive – gutter som trener aerobic blir fremdeles stigmatisert som «femi», påpeker hun.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter