Nyheter

Begge kirkepartiene er misfornøyde

Hverken Åpen Folkekirke eller Levende Folkekirke er glad for biskop Per Arne Dahls syn på homovigsel og forbønn.

– Jeg hadde håpet han hadde landet på å vie, sier Sturla Stålsett, leder av Åpen Folkekirke.

– Dahls syn vil fungere som en døråpner for full kirkelig vigsel, sier Øivind Benestad, medlem av styret i Levende Folkekirke.

Nei til vigsel

Mandag skrev Tønsberg Blad at Tunsberg-biskop Per Arne Dahl ikke vil at Den norske kirke skal vie lesbiske og homofile.

«Det er ikke noe nytt at jeg står for det klassiske synet på ekteskapet som et forhold mellom kvinne og mann», skriver Dahl til avisen og fortsetter:

«Følgelig går jeg ikke inn for at kirken skal vie likekjønnede, men jeg ønsker å bidra til en verdig og forutsigbar forbønnshandling, for likekjønnede som er borgerlig viet etter norsk lov og som ønsker å bli bedt for i kirken».

Samtidig påpeker han at «vi må respektere at vi i kirken har to syn i dette spørsmålet. For det andre, at dette spørsmålet ikke skal være kirkesplittende».

LES MER: – Dette er vanskelig, sier Per Arne Dahl

Dobbeltkommunikasjon

Sturla Stålsett er glad Dahl understreker at kirken har to syn som begge skal respekteres.

– Likevel skulle jeg ønske at respekt for to ulike syn innebar en respekt for at det kan være to ulike praksiser, slik at de som vil vie likekjønnede kan gjøre det. Det ville være å ta respekten for to ulike syn på fullt alvor, sier Stålsett.

– Med andre ord at Dahl kan si nei til å vie, selv om andre prester vier?

– Ja, det er slik vi har hatt det når det gjelder ordinasjon av kvinnelige prester og vielse av fraskilte personer.

– Dahl går inn for forbønnshandling. Hva synes du om det?

– Jeg registrerer at han trekker en grense der og kan ikke helt for egen del se at det er velbegrunnet. Når man trekker grensen der, anerkjenner man ikke fullt ut det ekteskapet de som kommer for forbønn har inngått. Det blir derfor en dobbeltkommunikasjon, sier Stålsett.

LES OGSÅ: Per Arne Dahl sier nei til å vie homofile

– Svært gledelig

Øivind Benestad på sin side er godt fornøyd med at Dahl ikke ønsker kirkelig vigsel av likekjønnede.

– Det er svært gledelig at han vil fastholde Bibelens entydige lære om ekteskapet som en ordning for mann og kvinne, sier Benestad.

– Er du overrasket?

– Egentlig ikke. Selv om han i offentlig sammenheng kanskje har vært litt uklar, har jeg i direkte kontakt med ham forstått at han mener at ekteskapet er for mann og kvinne.

– Inkonsekvent

Samtidig sier Benestad at det «undrer han stort» at Dahl går inn for en forbønnshandling etter borgerlig inngått ekteskap.

– Det er både inkonsekvent og selvmotsigende, sier han og argumentere:

– En forbønnshandling vil være en høytidelig seremoni i kirkerommet, med fyldig liturgi, altså et «bryllup light». Seremonien vil fungere som en effektiv brekkstang for å innføre full kirkelig vigsel etter få år.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Ikke fornøyd

Heller ikke kollega Solveig Fikse, biskop i Hamar er helt fornøyd.

– Jeg hadde selvsagt ønsket at Dahl landet på noe annet. Samtidig har vi har tradisjon for tydelighet og gjensidig respekt og det vil Dahl møte også i dette spørsmålet, sier Fiske.

– Hvordan klarer dere i bispekollegiet å leve med denne uenigheten?

– Det tror jeg vi klarer veldig godt. Men jeg er mest opptatt av de homofile og lesbiske sin situasjon, mer enn hvordan vi som biskoper lever med uenigheten. At homofile og lesbiske ikke får gifte seg i kirken opplever jeg som utfordrende, sier Hamar-biskopen og tilfører:

– Jeg beklager at vi ikke er kommet dit at homofile og lesbiske kan komme til kirken med hele sitt liv, og få gifte seg og få nedbedt Guds velsignelse.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter