Klima

– Bedrifter begynner å ta mer miljøhensyn

Bedrifter som ser langt fram, tenker stadig mer på miljø, mener Initiativ for etisk handel.

– Det ligger et stykke fram før produksjonen tar nok hensyn til miljø, men vi ser at noe begynner å skje, sier Per Nitter Bondevik.

Han er daglig leder for Initiativ for etisk handel, som skal fremme ansvarlige leverandørkjeder slik at handelen ivaretar menneskerettigheter, arbeidstakerrettigheter, bærekraftig utvikling og forsvarlig miljøhåndtering.

LES OGSÅ: – Når reparerte du noe sist?

Reparasjoner kommer

Bondevik mener at det skjer en del både hos enkeltaktører og ikke minst når flere aktører går sammen for å bedre produksjonen.

Han viser til Better Cotton Initiative som eksempel. Der gikk globale tekstilleverandører og organisasjoner sammen for å få ned bruken av vann og kjemikalier i produksjonen av bomull hos småskalabønder.

– De som tenker mest framover, ser at det lønner seg å integrere hensyn til miljø i produksjonen. De ser at det er helt nødvendig for å sikre langsiktig og bærekraftig tilgang til råvarer, og en økonomi der råvarer sirkulerer er en del av dette bildet, sier Bondevik.

Bondevik synes det er interessant å se at kleskjeder som Hennes & Mauritz og Stormberg har begynt å betale pant for innbytte av klær.

LES OGSÅ: Motegigant lager klær i skakkjørt regime

Følg oss på Facebook og Twitter!

Fortelle mer

IEH-lederen tror at miljøbelastningen i framtida vil synes mer i prisen for varen. Han viser til at protester har ført til at fabrikker i Kina har måttet stenge.

– Å ha en leverandør som ikke tar hensyn til miljøet og sine ansatte, kan bety usikre leveranser og det er dårlig forretning.

Bondevik mener at strengere krav fra myndighetene til åpenhet og informasjon om miljøsidene ved produksjonen kan virke positivt.

Han understreker at da må kravene utformes slik at de faktisk fører til forbedringer og ikke til falske garantier.

– Om fem år tror jeg markedet vil forvente at det er tydeligere informasjon om hvordan varen er produsert og hvilke miljøhensyn som er tatt, sier han.

Bondevik sier også at miljø får en større plass i arbeidet til Initiativ for etisk handel framover, fordi medlemmene ser behov for det.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima