Nyheter

Barna blir sittende 
på mottak

Bare fem barn som har fått oppholdstillatelse, hvor resten av familiens situasjon avventes, er så langt blitt bosatt i år.

– Det forvansker prosessen med å få bosatt barna når familien har ulike vedtak, sier regiondirektør i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) Bente Blytt.

Ikke splittet

Blytt forteller at barn som har fått opphold i utgangspunktet ikke blir splittet fra resten av familien som har en uavklart søknadssituasjon. For at disse barna skal bli bosatt, må en såkalt alternativ mottaksordning ordnes mellom Utlendingsdirektoratet (UDI) og kommunen. Det innebærer at familien får bo i samme bolig i en bosettingskommune – barna er dermed bosatt, mens familien bor i en alternativ mottaksordning.

Så langt i år har kun fem barn hvor deler av familien ikke har fått avklart om de får opphold blitt bosatt. 130 barn i en slik situasjon, fordelt på 105 familier, venter i mottakene på å bli bosatt.

LES OGSÅ: Barna har fått opphold, men risikerer at familien blir sendt ut

Vegring

– Vi prøver å få kommuner til å ta imot disse familiene, men jeg har forståelse for at dette er noe kommunene vegrer seg for, sier Blytt i IMDi.

Dermed blir barna som har fått opphold sittende på mottakene, noe regionsdirektøren mener ikke er heldig.

Blytt forklarer at det er vanskelig å få kommunene til å takke ja fordi de får et mindre tilskudd per person ved alternativ mottaksplassering, i tillegg til at de blant annet ikke har rett på introduksjonsprogram.

– Familiene får ikke kommet ordentlig i gang med integreringen; å lære seg språket, kvalifisere seg til en jobb og/eller utdanne seg, sier Blytt.

Det er IMDi som tar initiativ til alternativ mottaksplassering.

LES OGSÅ: Se alle integreringstiltakene til regjeringen her

– Virkelighetsfjernt

Bergen er en av de kommunene som både har takket ja og nei til familier hvor medlemmene har fått forskjellige vedtak. Kommunen synes det er vanskelig å håndtere slike familier.

– Fra kommunenes synspunkt er det litt virkelighetsfjernt. På den ene siden blir vi sterkt oppfordret til å bosette, men på den andre siden hemmer det inkluderingen og gjør livet vanskeligere for de vi skal jobbe med, at situasjonen for deler av familien er uavklart, sier Sølve Sætre, spesialrådgiver i Byrådsavdeling for sosial, bolig og inkludering i Bergen kommune.

– Lite fornuftig

Sætre får støtte av Florentina Grama i NOAS. Hun mener alternativ mottaksplassering er en lite fornuftig løsning, selv om det i utgangspunktet er bedre å bli bosatt enn å bli værende på mottak.

– Det gjør bare alt mer komplisert. Så lenge foreldrenes situasjon er uavklart vil ikke grunnlaget for integrering være særlig godt uansett, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter