Nyheter

Barn føler seg maktesløse

Over halvparten av barn og unge i 14 rike og fattige land føler at deres stemme ikke blir hørt når viktige avgjørelser blir tatt for framtiden for verdens barn.

Det er FNs barneorganisasjon UNICEF som har spurt barn og unge mellom 9 og 18 år om hva de tenker om ulike globale utfordringer som påvirker dem.

Undersøkelsen viser at barna har en utstrakt bekymring for utviklingstrekk som påvirker dem personlig, som vold, terror, konflikt, klimaendringer, fattigdom og urettferdig behandling av flyktninger.

Blir ikke hørt

Følelsen av at deres stemmer ikke blir hørt på en måte som kan påvirke utviklingen i eget land, er sterkest i Sør-Afrika og Storbritannia. Der føler flere enn sju av ti seg maktesløse i å påvirke utviklingen.

Dette er to av de rikeste landene på sine respektive kontinenter. Barn i det fattige og ekstremt folkerike India er de som rapporterer høyeste tiltro til at deres stemme blir hørt. Ett av to indiske barn mener de kan påvirke utviklingen.

Nesten ett av to barn (45 prosent) stoler ikke på at voksne og verdens ledere tar gode avgjørelser for barn. Her utmerker to mellominntektsland med betydelig politisk uro og korrupsjonsanklager seg mest negativt: I Brasil svarer åtte av ti barn at de ikke stoler på politiske ledere, og det samme gjør sju av ti sørafrikanske barn i undersøkelsen.

Stor og glemt minoritet

Studien ble presentert på FN-dagen for barn mandag, sammen med en rapport som viser at til tross for stor framgang for barns levekår og helse de siste tiårene, så går utviklingen feil vei for en betydelig minoritet:

• 1 av 12 barn i verden lever i land der framtidsutsiktene deres er dårligere enn de utsiktene foreldrene deres hadde.

• Totalt omfatter dette 180 millioner barn i 37 land, som har stører risiko for å leve i fattigdom, ikke få skolegang eller bli utsatt for voldelig død enn det som var tilfelle i disse landene for 20 år siden.

– Samtidig som den forrige generasjon har opplevd stor og enestående framgang i levestandard for flesteparten av verdens barn, så er det et paradoksalt faktum at en glemt minoritet av barn er blitt ekskludert fra denne framgangen, sier UNICEF-direktør Laurence Chandy.

Utvikling feil vei

Det store flertall får det altså bedre, men utviklingen går gal vei i en liten andel land:

• Andelen mennesker som må leve for under 15 kroner har økt i 14 land, hovedsakelig på grunn av uro, konflikt og dårlig styresett. Blant disse er Benin, Kamerun, Madagaskar, Zambia og Zimbabwe.

• Borgerkrigsherjede Syria og det langt mer stabile Tanzania er begge blant 21 land der skoledeltakelsen i barneskolen har sunket.

• I krigs- og konfliktherjede land som Den sentralafrikanske republikk, Irak, Libya, Sør-Sudan, Syria, Ukraina og Jemen har risikoen økt for voldelig død for barn under 19 år.

• I fire land – Den sentralafrikanske republikk, Sør-Sudan, Syria og Jemen – har det gått feil vei på minst to av de tre hovedområdene som er målt. I Sør-Sudan har det gått feil vei på alle tre områder.

Krever krafttak. – Selv om situasjonen for barn generelt i verden er blitt bedre de siste 20 årene, der flere får utdanning, barnedødeligheten går ned og stadig flere barn får vaksiner, så viser denne rapporten at vi fortsatt ikke er i mål, sier generalsekretær Camilla Viken i UNICEF Norge.

Hun etterlyser et krafttak så alle barn får ta del i den positive samfunnsutviklingen:

– At 180 millioner barn i verden lever under dårligere forhold enn deres foreldre gjorde for 20 år siden, er svært alvorlig. Det viser at vi fortsatt har en lang vei å gå for å sikre at alle barn får ivaretatt sine rettigheter, sier Viken.

PS: Når barn får velge mellom kjente navn de kunne tenke seg å invitere til sin egen bursdag, topper Barack Obama listen, foran Christiano Ronaldo, Justin Bieber og Taylor Swift.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter