ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

Som abonnent på Vårt Land får du:

Läs mer

– Bare tull å spise mindre fett

30 år med feil kostholdsråd fra myndighetene har gjort mange fete. Forsker Mone Eli Sæland tror det sitter langt inne å innrømme at det var helt feil å råde folk til å spise mindre mettet fett.

ANNONSE
ANNONSE
Nyhet

– Avisen The Guardian beskriver hvordan myndighetene har støttet seg til forskere som advarer mot mettet fett, mens sukker er verst. Er det sukker og ikke fett som er verst?

– Det kommer an på hvem du spør. Mange av dem som sitter med makten, er skrivebordsbyråkrater som aldri har sett en pasient. Skal du posisjonere deg raskt, må du være enig med makten. Men det er ingen tvil, hvis du ser på hvordan kroppen tar til seg karbohydrater kontra fett. Nå er mennesker ikke helt like. Cirka 35 prosent av oss klarer dette helt greit. De løper på idrettsbanene og er i kjempeform. Men 65 prosent av oss blir fete hvis vi spiser kost med mye karbohydrater. Dette er noe som har vært på agendaen lenge, at kostrådene er feil.

LES MER: – Myndighetene har gitt feil kostholdsråd i 40 år

Ber kroppen lagre

Mone Eli Sæland

  • Forsker i samfunnsernæring, førsteamanuensis ved Høgskolen i Oslo og Akershus.
  • Har skrevet doktorgrad om rusmisbrukeres ernæring.
  • I artikkelen «The Sugar Conspiracy» i den britiske avisen The Guardian skriver Ian Leslie om hvordan forskeren John Yudkin allerede i 1972 slo alarm om at det var sukker, ikke fett, som var den største trusselen mot helsen og bidro til overvekt, kreft og hjerteinfarkt. Men myndighetene i USA og Storbritannia hørte heller på andre forskere som mente at det viktigste for helsa var å spise mindre fett.

For å lese innholdet på vl.no trenger du et abonnement. Allerede abonnent? Logg inn

Få tilgang nå! Prøv oss gratis

  • Tilgang til alt vårt innhold på vl.no.
  • Tilgang til morgendagens avis allerede 21.15 kvelden i forveien som e-avis
  • Etter 3 uker stopper abonnementet automatisk.
  • 
Du får etter endt prøvetid et spesielt godt tilbud på et Vårt Land-abonnement

Prøv oss i 3 uker gratis Eller se flere alternativer