Nyheter

Avviser formelt samarbeid

Fylkesledere i KrF avviser et formalisert samarbeid med Høyre/Frp-regjeringen.

Statsminister Erna Solberg har varslet at hun vil kalle inn de fire borgerlige partiene til samtaler med mål om å finne en samarbeidsform for de neste fire årene. En ringerunde til KrFs fylkesledere viser imidlertid at partiet langt på vei avviser noen form for et formalisert samarbeid med Regjeringen.

– Jeg mener at vi skal være helt frie i Stortinget. Vi har de siste fire årene tapt mye ved å binde oss opp og holde Frp og Høyre ved makta, sier Trude Brosvik, fylkesleder i Sogn og Fjordane.

– Med bakgrunn i de vedtakene vi har gjort, er det utelukket. Vi går i opposisjon dersom det ikke blir en blågrønn regjering, sier Knut Duesund, fylkesleder i Telemark.

– Vi har vært krystallklare på at vi ikke skal støtte Frp i regjering. Vi kommer kun til å samarbeide med en sånn regjering fra sak til sak, sier Per Pedersen, fylkesleder i Nordland.

Også fylkeslederne Hege Irene Fossum fra Buskerud, Toril Kristiansen fra Oppland og Jon Normann Tviberg fra Nord-Trøndelag utelukker en formell samarbeidsform med Regjeringen.

LES MER: KrF-gruppe vil skrote Erna-avtale 

LES MER: Hareide på valgnatta: – Vi blir ikke noe støtteparti

Avventende

Ingunn Ulfsten fra Akershus og Heidi Pawlik Carlson fra Sør-Trøndelag sier til Vårt Land at de vil avvente samtalene med de andre partiene og de interne prosesser i KrF før de vil konkludere. Samtidig understreker begge at vedtakene KrF har innebærer at det ikke vil bli noen formell avtale i Stortinget og at partiet mest sannsynlig går i opposisjon.

Fylkesleder i Rogaland, Per-Endre Bjørnevik, vil foreløpig ikke si hva han mener bør være forholdet mellom en Høyre/Frp-regjering og KrF i kommende periode.

– Landsstyret skal diskutere dette i kveld. Foreløpig står samarbeidsvedtaket fast, sier Bjørnevik.

LES MER: Preget Hareide tar ansvar for KrFs krisetall

Utelukker ingenting

Fylkesleder i Hordaland, Pål Kårbø, vil på sin side ikke utelukke et regjeringssamarbeid med Høyre og Frp.

– Jeg tenker at vi skal stille i de samtalene vi nå er invitert inn i for å avklare mulighetene våre som parti. Mye kan komme ut av slike samtaler – alt fra å stå fritt i Stortinget til å gå inn i regjering, sier Kårbø.

Han mener det er gjennomslag som bør være det viktigste for KrF.

– Vi har en oppgave om å forvalte vårt valgresultat og få gjennomslag for vårt partiprogram. Da må vi vurdere alle handlingsrom og gå konstruktivt inn i dette. Samtidig tror jeg det er langt frem til vi sitter i regjering med Frp, sier Kårbø.

LES MER: Mener verdidebatten ble forflatet

Venstre i tenkeboksen

Tirsdag ble det kjent at Venstre vurderer å se på mulighetene for å gå inn i regjering med Høyre og Frp, selv uten KrF.

– Dette valgresultatet gjør det mer sannsynlig at Venstre går inn i regjering, med eller uten KrF, enn det har vært tidligere, meldte en kilde til NRK.

Kårbø sier at det er klart at dette er relevant for KrF.

– Men samtidig vil ikke en regjering bestående av Frp, Høyre og Venstre ha flertall uten KrF, sier Kårbø.

Venstre og KrF har i løpet av den forrige stortingsperioden hatt et tett samarbeid i flere saker. Dersom Venstre går inn i regjering mens KrF blir stående utenfor, mener Kårbø at det vil føre til at det samarbeidet svekkes.

Knut Duesund i Telemark KrF mener det ikke vil være aktuelt å ha et spesielt forhold til Venstre, uansett om Venstre skulle gå inn i regjering eller ikke.

– Vi kommer ikke til å ha noen avtale med dem i den kommende perioden når vi ikke i fellesskap skal være et støtteparti. Jeg ser ikke på det som et aktuelt alternativt å ha noe spesielt forhold til dem, sier Duesund.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter