Politikk

Avviser å endre kontantstøttekrav

Familieminister Solveig Horne (Frp) sier nei til å endre botidskravet for kontantstøtte der en av ektefellene ikke har bodd lenge nok i Norge til å få slik støtte.

– Jeg ser ikke behov for å vurdere unntak fra botidskravet nå, og hensynet til likebehandling og forutsigbarhet taler også for at dagens regel blir beholdt, skriver Frp-statsråden i et brev til Stortinget.

Vanja Brox stod nylig fram i NRK og fortalte om en kontantstøttepraksis hun fant urimelig:

Hun er født og oppvokst i Norge, er norsk statsborger og gift med en utenlandsk mann. Han har bodd her i tre år, er i full jobb, og har norsk statsborgerskap i sikte. Hun søkte kontantstøtte for å være hjemme med felles barn. Men fordi mannen ikke oppfyller femårsregelen ble det avslag.

Nå sier barne- og likestillingsminister Horne at slik må det være. Begge foreldre må oppfylle botidskravet på fem år. Hun avviser å endre kontantstøtteloven som ble strammet inn av Stortinget i juni, og innført 1. juli i år. Flertallet besto av Høyre, Frp, Venstre og Arbeiderpartiet.

Etterlyser unntak

Arbeids- og sosialpolitisk talskvinne i Arbeiderpartiet, Hadia Tajik, tok saken til Vanja Box og mannen opp med Solberg-regjeringen. I et skriftlig spørsmål til arbeidsminister Anniken Hauglie (H) sier Tajik at da Stortinget økte botidskravet ble det ikke gitt unntak fra den nye lovregelen.

– Vil statsråden - i lys av avdekkede utilsiktede virkninger av den nye bestemmelsen - vurdere å åpne for unntak gjennom lov eller forskrift? spør Aps nestleder.

Tajik underbygger spørsmålet med å skrive at det har «dukket opp eksempler på situasjoner som verken er omtalt i proposisjonen, innstillingen eller debatten i Stortinget».

Arbeidsministeren videresendte spørsmålet til barne- og likestillingsminister Horne da hun har ansvaret for kontantstøtteloven.

LES OGSÅ: SV vil gi familier «reell valgfrihet»

Enkel regel

I svaret til Hajik skriver Horne at «det vil by på store utfordringer å lage unntaksbestemmelser for botidskravet»:

– Hensynet til likebehandling taler for en enkel regel som alle må forholde seg til. Det vil være krevende å utforme en bestemmelse som bare treffer dem som ikke er godt integrert, og som ikke rammer noen andre. En skjønnsmessig regel med flere unntak, ville også være svært vanskelig og ressurskrevende å håndtere for NAV, skriver Frp-statsråden.

Horne erkjenner at innstrammingen «kan oppleves som urimelig».

– Jeg mener at dette veies opp av de positive konsekvensene denne lovendringen vil ha for integreringen av barna og foreldrene.

LES OGSÅ: Vil endre likestillingen

To dokument

Barne- og likestillingsministeren avviser at saken til Brox er et eksempel på situasjoner som verken er omtalt i proposisjonen, innstillingen eller debatten i Stortinget. Horne viser til to dokumenter. Proposisjonen departementet sendte Stortinget:

«For ytterligere å styrke integreringen av mødre og barn, foreslår departementet at det kreves at begge foreldrene har vært medlem av folketrygden i fem år, under forutsetning av at begge foreldrene bor sammen med barnet. Botidskravet bør også gjelde for dem som får barn med en person som allerede bor i Norge.»

Og innstillingen fra flertallet i Stortingets arbeids- og sosialkomité:

«Det foreslås å innføre et botidskrav på fem år for rett til kontantstøtte. For ytterligere å styrke integreringen av mødre og barn, foreslås det at det kreves at begge foreldrene har vært medlem av folketrygden i fem år, under forutsetning av at begge foreldrene bor sammen med barnet. Botidskravet bør også gjelde for dem som får barn med en person som allerede bor i Norge.»

– Det nevnes uttrykkelig at botidskravet også bør gjelde for dem som får barn med en person som allerede bor i Norge, påpeker Horne.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk