Nyheter

Avinor: Vil få svar i vår

Styreleder i Avinor sier de har bedt Stortinget bestemme seg om rullebane denne våren.

– Det Avinor ber departementet om, er en tillatelse til å bygge en tredje rullebane på Gardermoen. Hvis Samferdselsdepartementet da fremmer dette som forslag i Nasjonal Transportplan som behandles i vår, er det den eneste behandlingen av flyplassutvidelsen som Stortinget blir invitert til å gjøre, sier Ola Mørkved Rinnan, styreleder i Avinor.

Topplederen i Avinor har dermed en annen forståelse enn sjefen for de folkevalgte i Stortingets egen transportkomité, Nikolai Astrup (H).

– Det politiske spørsmålet er hvilken kommune som skal være vertskap for tre kilometer med asfalt, sa Astrup om hva som skal behandles i Nasjonal Transportplan i Vårt Land fredag.

Han mente at «det er i utgangspunktet Avinor som tar beslutningen om den skal bygges eller ikke».

LES OGSÅ: Fly kan bli Ernas nye klima-pine

Avinor: Vi har ikke mandat i dag

Rinnan i Avinor understreker at han selv ikke er hundre prosent sikker på prosedyren her. Men han er sikker på at Avinor enda ikke har fått delegert fullmakt til å sette i gang byggingen selv.

Det er regjeringen ved samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) som bestemmer gjennom å tildele konsesjoner, sier han.

– Per i dag har vi ikke mandat til å sette i gang byggingen, sier han.

– Men det vil dere få gjennom i Stortingets behandling i vår?

– Ja, hvis departementet fremmer et slikt forslag i stortingsmeldingen, og Stortinget godkjenner det, skal det mye til at vi ikke setter i gang med bygging når og hvis behovet oppstår. Om Stortinget sier ja er det ikke nødvendigvis en instruks til å bygge. Men regjeringen får i den behandlingen en fullmakt til å gi konsesjon til en tredje rullebane, sier Rinnan.

Han understreker at en eventuell byggestart vil være ti år i tid. Det er fordi arealplanlegging og grundige vurderinger av arealdisposisjoner tar lang tid. Nettopp derfor er det så viktig å få langsiktighet og klarsignal fra politikerne, sier Rinnan.

LES OGSÅ: Saksøkes for å utvide flyplass

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter