Nyheter

Ateister mer trangsynte

En belgisk undersøkelse viser at ikke-troende er mindre tolerante overfor andre meninger enn troende.

Studien baserer seg på svar fra 788 voksne i Storbritannia, Frankrike og Spania. Flertallet melder selv at de er ateister eller agnostikere, et stort mindretall er kristne, mens omkring 80 personer fordeler seg over andre trosretninger. Den kroatiske psykologen Filip Uzarevic, som har sitt virke på Universite catholique de Louvain (UCL), bestemte seg for å gjennomføre undersøkelsen etter å ha observert det han mente var en skjevhet.

– Det virket for meg som om både media og forskere kun la vekt på religiøse som trangsynte, tross at både den religiøse høyresiden og den sekulære venstresiden virket å være intolerante overfor hverandres argumenter, forklarer han.

Han forteller at forskjellene mellom ulike grupper i undersøkelsen ikke var enorme, men mener likevel de var merkverdige.

– Ikke-religiøse viste seg å være mer trangsynte på noen områder, var konklusjonen.

Undersøker fra flere vinkler

Uzarevic forteller at studien hans gikk til verks på tre nivåer.

– Først spurte vi rett fram om hvor mye folk var enige med enkelte påstander, som «det er så mye vi ikke har oppdaget ennå, ingen kan være sikre på at deres tro er den rette». Der var de religiøse testobjektene mer dogmatiske.

Videre ba undersøkelsen objektene vurdere to tilsynelatende motstridende påstander.

– Det kunne for eksempel være en påstand om at barn som er oppvokst i familier med to foreldre, har bedre sosiale relasjoner, mot en annen påstand om at barn som hadde svakere familieforhold og var mindre avhengige av foreldre, var mer modne. Vi ønsket å undersøke om folk tillot at begge påstandene kunne være riktige. Det viste seg at ateister var mindre flinke til dette, forklarer Uzarevic.

Til slutt ba undersøkelsen objektene ta stilling til ulike spørsmål – ikke religiøse spørsmål, presiserer kroaten – og skrive ned argumenter mot sin egen posisjon, og hvor gode de regnet dem for å være.

– Ikke-troende var mindre villige til å anerkjenne at det fantes gode argumenter mot sin egen posisjon, forteller han.

Begrensninger i prosjektet

Kroaten innrømmer begrensninger i prosjektet sitt. Men det er en innvending han ikke går med på.

– Det er ingen interessekonflikt bare fordi jeg arbeider ved et katolsk universitet, ler han, og understreker at tittelen er nominell. Imidlertid har han flere innvendinger mot sitt eget tallgrunnlag.

– For det første er det kun snakk om testobjekter fra en vesteuropeisk, sekulær kultur. Er det mulig å overføre til andre deler av verden? spør han retorisk.

– Dessuten er det en nettstudie, med alle de skjevheter det kan medføre, presiserer Uzarevic.

Det største problemet er imidlertid ikke tallgrunnlaget, mener han.

– Dette er den første studien om dette temaet. Vi bryter ny grunn. Det må flere studier til, der vi finner fram til lignende resultater, før dette kan godtas som fakta.

HEF ikke overrasket

Jens Brun-Pedersen, pressesjef i Human-Etisk Forbund, er ikke nødvendigvis overrasket av funnene i studien.

– At det er trangsynte også blant ikke-troende, burde ikke være noen nyhet. Vi er mennesker, vi og, forteller han i en e-post til Vårt Land.

– Skal man likevel ta dette på alvor, kan nok tendensen til at skeptikere forholder seg mer til hva vitenskap har frambrakt av kunnskap og mindre til dogmer og myter, resultere i mer «trangsynthet» i en slik undersøkelse. I så fall har vi vel ikke så mye å skamme oss over, mener Brun-Pedersen, som likevel understreker:

– Uansett kan vi alle bli flinkere til å lytte og vurdere andres meninger og synspunkter før vi eventuelt uttrykker vår uenighet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter