Nyheter

Asylspill til siste slutt

Sentrumspartier anser seg som vinnere i et asyldrama de slett ikke ­ønsket. Venstre-leder sier Frp lar seg styre av «gamleleder» Carl I. Hagen.

Gårsdagens stortingsinnstilling om innstramminger i asylpolitikken ble aldri det brede forliket som statsminister Erna Solberg ba om i fjor høst. Frp vil bare stemme for Sylvi Listhaugs «rene» politikk – ikke delta i kompromisser med støtte-partier eller Ap/Sp.

Dermed blir innstramminger mindre stramme – noe både Venstre og KrF er tilfredse med.

– Men det er spesielt å ha en regjering som synes det er viktig å tape, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

Fredagsdrama

For med en komitéinnstilling med mange uavklarte flertall, vil enkeltpunkter i «Listhaug-innstrammingene» være i spill helt frem til selve stortingsbehandlingen kommende fredag. Frps talsmann, Helge André Njåstad, bekreftet i NRKs Politisk kvarter at det først selve debattdagen kan bli klart hva de støtter av forslag som er «nest best» for partiet.

– Det er ikke noe spesielt i at vi bare vil stemme for regjeringens egen politikk, har Njåstad uttalt.

LES OGSÅ: Carl I. Hagen: – Tull at jeg har asylregien

KrF var parat

Innstillingen fra Kommunalkomiteen bekrefter at Høyre/Frp-regjeringen ikke får igjennom forslaget om å forlenge botidskravet for permanent opphold fra tre til fem år. Regjeringen taper også kampen om mer midlertidighet for mindreårige asylsøkere.

– KrF har nå fått de gjennomslagene som har vært viktige for oss, men vi har hele tiden vært parat til å samarbeide med ­regjeringen. Når Frp likevel insisterer på å fremme regjeringens primærforslag, må også andre få fremme sine egne, sier KrF-talsmann Geir S. Toskedal.

Venstre: Mer gjennomslag

For når Frp ikke vil delta i noen ny avtale, vil stortingsbehandlingen i praksis gi støttepartiene­ mer gjennomslag for «egen» asylpolitikk i flertall med Ap og Sp.

– Vi får mer gjennomslag for vår innstrammingspakke enn regjeringen gjør for sin, mener Venstre-leder Trine Skei Grande.

Også KrF-aktører på feltet går langt i å trekke samme konklusjon. Etter å ha skrotet regjeringens forslagspakke i vinter, snekret Venstre egne 40 innstrammingspunkter.

– Med andre flertall får vi nå flertall for minst 20 av disse, oppsummerer Grande.

LES OGSÅ: KrF-varsko mot Frps nye asyl-taktikk

Landsmøte-list

Til tross for at innvandringsminister Listhaug i romjulen la frem strammere forslag enn ventet, trodde stortingstopper at Frp ville stå ved forliket prosessen ut. Men under Frps landsmøte i april ble alle – inkludert Høyre – tatt på senga:

Fra talerstolen la ekleder Carl I. Hagen og partiets innvandringspolitiske topp, Helge André Njåstad, tyngde bak ideen om å behandle Listhaug-innstramningene punkt for punkt. Opplegget var å få røyket ut Aps og sentrumspartienes «liberale» holdning – og bruke dette mot dem i valgkampen.

Hagens instrukser

Venstre-leder Grande mener denne holdningen har preget hele den politiske prosessen om innstrammingspakken:

– Det har tydeligvis vært viktigere for Frp å stemme slik Carl I. Hagen instruerte partiet enn å få faktisk gjennomslag. For Frp har det ikke vært viktig å få til noen ting – men å følge Hagens instruksjoner. I politikken har han ofte ikke fått til ting – bare å få Frp større. For Frp er dette nå viktigst i denne saken, sier Grande.

LES OGSÅ: Vil røyke ut Ap og sentrumspartier

Erna: De spiller

Statsminister Erna Solberg mener det var fullt mulig å få til et forlik om asylinnstramminger på Stortinget dersom partiene faktisk ville.

– Her er det flere som spiller, sa hun til NTB.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter