Nyheter

Arborelius ble saumfart før pave Frans valgte ham til kardinal

Den katolske kirke vil ikke ha flere pedofiliskandaler. Derfor ble Anders Arborelius (67) grundig gransket før pave Frans utnevnte ham til Sveriges første kardinal.

Søndag skjedde det historiske: Pave Frans utnevnte Anders Arborelius til kardinal i den 
katolske kirke, som den første fra Norden.

Spøk?

– Jeg trodde det var en spøk. Det kom som lyn fra klar himmel. Jeg var ganske lamslått, sier han til SVT:

– Når man blir biskop, blir man spurt, men tydeligvis ikke når man blir kardinal. Det er bare å si takk, sier den nye kardinalen som ikke vet om han er «voksen nok til en så stor oppgave».

Arborelius fikk vite om det nye embetet sitt fra to prester som hadde lest om det på nettet.

Overraskende

Anne Bente 
Hadland er priorinne ved 
Katarinahjemmet i Oslo. Hun har møtt Arborelius da han var munk og prest.

– Kan jeg si gratulerer med den svenske kardinalen?

– Ja, absolutt. Dette er stort og overraskende, sier Hadland.

– Hvorfor overraskende?

– Fordi vi er et lite katolsk område. Men ser vi på hvem pave Frans har utnevnt tidligere, ser vi at han går på tvers av hva som er vanlig. Han har en klar formening om å trekke inn periferien.

Sjekket

Før utnevnelsen har Arborelius’ liv og omdømme blitt grundig undersøkt, mener priorinnen. Bakgrunn for sjekken, som enhver prest, biskop og kardinal må gjennom, er alle overgrepene mot barn som er avdekket blant geistlige i Den katolske kirke.

– Alle i ledende stillinger blir gått etter i sømmene, også han som har vært en offentlig person i mange år. Det er lite å innvende mot hans livsførsel, og jeg kan ikke skjønne at de har funnet noe der, sier Hadland.

De mange overgrepene er erfaringer som er dyrekjøpte for kirken, sier hun. Nå er et strengt regelverk for prester, ordensfolk, og kirkelig ansatte på plass:

– Alle våre prestekandidater må ha politiattest.

Pavevalg

Kardinaler er også biskoper, men tittelen betyr at man blir en av pavens nærmeste rådgivere. Det fantes 222 kardinaler i verden før de fem siste ble lagt til listen søndag. Kardinalenes viktigste funksjon er å velge ny pave, men bare de 116 som er under 80 år får være med på den moroa. Vanligvis er det også en kardinal som blir utpekt til å være pave.

Kardinaler leder også ulike råd og dikasteri, det vi kaller departement, i Vatikanet. De er sentrale i beslutningsprosessene der, ifølge Anne Bente Hadland. Om Arborelius fremdeles skal være plassert i Vatikanet eller i Sverige, er ennå uklart.

Dette blir også Anders Arborelius´uniform som 
kardinal; Rød drakt og blonder. Rødt er martyrenes farge.
Dette blir også Anders Arborelius´uniform som kardinal: Rød drakt og blonder. Rødt er martyrenes farge. Foto: AP/NTB scanpix

Likemann

Janne Haaland Matlary mener Arborelius har det som kreves om han en gang blir utnevnt til pave. Haaland Matlary sitter i Vatikanets vitenskapsakademi og har vært med i det pavelige råd for rettferdighet og fred.

– For å bli pave må du ikke ville bli pave. Alle de tre siste er outsidere som ikke ønsket å bli det. Det er alltid bra med en overraskelse.

– Hvor stor makt vil han få?

– Gjennom kardinalkollegiet møter han andre kardinaler for å gi paven råd. En kardinal er pavens likemann, altså likestilt med paven. Anders Arborelius kan derfor ta direkte kontakt og snakke med pave Frans når som helst.

Ikke søke makt

– Hvilke maktkamper må han passe seg for i Vaktikanet?

– Det trenger han ikke tenke på. Pave Frans har satt til side kurien (kirkens sentrale ledelse red.anm.), og alle som er opptatt av egen posisjon blir marginalisert. Arborelius vil være en god kirkeleder fordi han ikke er interessert i makt. Frans vil ha ekte vare, og med sitt fattigdomsløfte har en munk som ham vist at han er ekte. Dette er fint for kirken og fantastisk for oss i nord, som i 500 år har vært i utkanten av kirken, sier Janne Haaland Matlary.

Hun kjenner personlig den nye kardinalen fra malteserordenen, der han har vært kapellan.

Anne Bente Hadland omtaler ham som «et bønnens menneske», en karmelittmunk som prøver å leve som biskop. Med ham får skandinaviske katolikker en røst inn i sentrale styringsorganer i kirken. Både Hadland og Haaland Matlary mener dette er viktig, fordi nordiske katolikker har «en mer levende tro enn i mange tradisjonelt katolske land».

Dialog

Da pave Frans besøkte Sverige i fjor høst, deltok han på en økumenisk messe i Lund i forbindelse med reformasjonsjubileet.

Blant grunnene som Arborelius oppgir for at paven er interessert i den katolske kirken i Sverige er disse: Kirken er liten, men vokser på grunn av innvandring samtidig som den er i tett dialog med andre trossamfunn i Sverige.

Utenom Sverige, er det i denne omgang utnevnt kardinaler fra Spania, Mali, Laos og El Salvador.

Rød drakt

– Hva betyr rødfargen som kardinalene bærer, Anne Bente Hadland?

– Det er apostel- og martyrfargen. Den signaliserer en enda klarere tegn på overgivelse og etterfølgelse av Jesus. Det betyr at man skal ofre seg i tjenesten for kirken.

LES OGSÅ:

Åpner for å lempe på sølibatkravet

Paven røsker til mot kristent dobbeltliv

Reagerer på ansettelse i den katolske kirke

Tromsø-katolikkene betaler tilbake medlemsstøtte

Les mer om mer disse temaene:

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter