ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

Som abonnent på Vårt Land får du:

Läs mer

Åpner for kjønnsskifte-liturgi

Den anglikanske kirke ønsker å lage liturgi for å markere at transpersoner har skiftet kjønn. – Den norske kirke må også tydeligere anerkjenne transpersoner, mener Åpen folkekirke-topp.

ANNONSE
ANNONSE
Nyhet

– Jeg håper det vil være et kraftfullt signal for å vise at vi tror at transpersoner er elsket av Gud, som skapte dem, og at han er tilstede i alle livets omveltninger, sa forslagsstiller Chris Newland, prest i Blackburn, da generalsynoden i Church of England vedtok at de vil jobbe for å inkludere transpersoner i kirken.

Et stort flertall (284 av 362) stemte søndag for at transpersoner skal ønskes velkommen og bekreftes i sine lokale kirker» og at biskoper skal vurdere om særskilte liturgier «skal utformes for å markere en persons kjønnsskifte», melder The Guardian. Generalsynoden i Church of England tilsvarer Den norske kirkes kirkemøte. Her sitter både biskoper, valgte geistlige og lekfolk.

I et bakgrunnsdokument oppfordres biskoper til å utarbeide «liturgisk materiale som kan brukes i menighetene som en sjelesørgerisk respons for å bekrefte transpersoner som har vært gjennom en lang, smertefull og kompleks prosess».

Forslaget åpner også for at prester som har samvittighetskvaler med en slik liturgi, skal slippe å gjennomføre den. Reservasjonsprestene oppfordres likevel til å henvise transpersoner til menigheter og prester som har slike tilbud.

Transperson

  • Transpersoner er personer som har en kjønnsidentitet som er forskjellig fra det kjønn som er tillagt dem ved fødsel basert på kroppslige kjennetegn – og som står i deres fødselsattest og i øvrige identitetspapirer.
  • Ordet transkjønnet er en oversettelse av det engelske «transgender». Det finnes flere grader av opplevelser rundt kjønnstilhørighet. For noen kjennes det så sterkt som å være «født i feil kjønn» eller i «feil kropp» at de ønsker å få endret sitt kroppslige kjønnsuttrykk slik at det passer med det opplevde mentale kjønn.
  • Andre transpersoner kan ønske mindre omfattende behandling for sin kjønnsdysfori, de kan for eksempel ønske å få tilført hormoner for å få mer kvinnelige eller mannlige trekk, uten å gjennomføre kirurgiske inngrep.

For å lese innholdet på vl.no trenger du et abonnement. Allerede abonnent? Logg inn

Få tilgang nå! Prøv oss gratis

  • Tilgang til alt vårt innhold på vl.no.
  • Tilgang til morgendagens avis allerede 21.15 kvelden i forveien som e-avis
  • Etter 3 uker stopper abonnementet automatisk.
  • 
Du får etter endt prøvetid et spesielt godt tilbud på et Vårt Land-abonnement

Prøv oss i 3 uker gratis Eller se flere alternativer