Nyheter

Åpner for å lempe på sølibat-kravet

Pave Frans vurderer å åpne for å ordinere eldre, gifte menn for å bøte på prestemangelen i Den katolske kirke.

Den katolske kirke mangler prester, noe som gjør at mange katolske kirker i landlige strøk ikke har en geistlig leder. Problemet er spesielt stort i Latin-Amerika, der pave Frans selv kommer fra.

I et intervju med den tyske­ avisa­ Die Zeit forteller pave Frans at prestemangelen er en enorm utfordring for Den katolske kirke.

– Vi må vurdere om «viri probati» kan være en mulighet, sier paven i intervjuet.

Den katolske kirke har lenge tatt til orde for å ordinere såkalt «viri probati,» som er det latinske uttrykket for menn som beviselig har «god karakter». Slike menn er gjerne eldre, gift og har voksne barn.

– I så fall må vi bestemme hvilke plikter de kan påta seg, for eksempel i avsidesliggende områder, sier paven.

Hun understreker at det ikke betyr at enslige menn som ­allerede er prester, vil få lov til å gifte seg.

– Frivillig sølibat er ikke løsningen, sier han til Die Zeit.

LES OGSÅ: Paven rekker ut hånden til skilte og samboere

Mangel i Brasil

49.000 katolske­ menigheter i verden­ hadde ikke en fast prest i 2014, viser tall fra Georgetown ­University. Antallet katolikker i verden har doblet seg siden 1970, hovedsakelig som følge av befolkningsvekst. Men antallet prester er omtrent på samme nivå, med i overkant av 400.000 ­katolske prester på verdensbasis.

I Amazonas-regionen i Brasil er det kun én prest per 10.000 katolikker, ifølge The Telegraph. Leonardo Boff, en katolsk teolog fra Brasil som er kjent som en av de viktigste representantene for frigjøringsteologien, tror Brasil snart kommer til å måtte ordinere gifte prester. Han forteller at biskopene i Brasil skal ha bedt pave Frans om å lempe på sølibatkravet.

– Det er ikke rart at troende i Brasil går over til evangeliske kirker eller pinsemenigheter, der det ikke er mangel på personell. Hvis gifte prester kan praktisere i en menighet, vil det være første steg på veien til å forbedre situasjonen, sier Boff i et intervju med Kölner Stadt-Anzeiger.

Ifølge ham har Brasil bare 1,800 katolske prester til å ta seg av landets 140 millioner katolikker.

Kan være diakon

Den katolske kirke har krevd sølibat av sine prester siden 1074, men sølibatet er en kirkelig sedvane, ikke et konkret pålegg fra Bibelen.

Gifte menn kan være diakoner, og preke, holde bryllup, dåp og begravelser. I orientalske ­katolske kirker er det åpning for at prester kan være gift, det samme­ gjelder ikke-katolske prester som konverterer etter at de er gift.

Men diakoner kan ikke dele ut nattverd i Den katolske kirke, og det er en av grunnene til at Pave Frans mener prestemangelen er et problem.

– En kirke uten nattverd har ingen styrke, sier han til Die Zeit.

LES OGSÅ: – Sølibat er ikke et spørsmål om dogme, sier pave Frans

Ingen revolusjon

Kurt Martens, professor i kanonisk rett ved Catholic University of America, sier til The Atlantic at å endre på sølibattradisjonen vil by på utfordringer for Den katolske kirke.

– Å si at du er åpen for å diskutere disse spørsmålene, betyr ikke at du har satt i gang en revolusjon, påpeker Martens.

Han er overrasket over at vi etter fire år fortsatt ikke er vant til å tolke det pave Frans sier. Han bruker pavens kommentar om homofili som eksempel.

– «Hvem er jeg til å dømme?» sa paven. Alle trodde det utsagnet skulle forandre kirkens lære. Men han bare parafraserte kirkens lære med sine egne ord, sier Martens.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter