Nyheter

Åpner døren for Ap-allianse

– Før valget lukket mange øynene for konfliktlinjene med høyresiden. I dag ser vi klarere, sier Geirmund Lykke i Trondheim.

Vårt Land har snakket med flere av KrFs lokal- og fylkespolitikere. De roser utspillet om at dette blir en skjebnehøst. Nå ser flere til allianser med venstresiden.

– Det burde vært en skjebnehøst for lenge siden, mener Trude Brosvik, fylkesleder i Sogn og Fjordane.

– En god beskrivelse av stemningen av partiet, sier Pål Kårbø i Hordaland.

Terget KrF

For søndagsåpent, asylpolitikk, skatt og sosial utjevning er alle saker hvor KrF og regjeringspartiene har vært i konflikt.

LES OGSÅ: Sanner: – Vi tar KrFs signaler på alvor

Pål Kårbø, fylkesleder i Hordaland KrF, mener samarbeidsklimaet er blitt skadet over tid på grunn av manglende forståelse for KrFs argumentasjon. Han peker på at regjeringen eksempelvis har kjørt hardt på at en sak som søndagsåpent handler om individuell frihet.

– Det har terget KrF veldig hardt, som har ment at dette handler om å beholde en annerledes dag og å opprettholde kontakten i familier.

Mindre blåfarget

Trude Brosvik sier KrFs jobb på Stortinget «med å holde liv i Frp og Høyres politikk» er blitt tatt dårlig i mot lokalt. Samtidig påpeker hun at velgerundersøkelser har vist at velgermassen var mer blåfarget før enn i dag.

LES KOMMENTAREN: Når Høyres beste KrF-venner roper varsko, er det alvor

At de som tidligere så til Høyre, i dag ser til venstre, vises ikke minst etter lokalvalget: I Bergen, der KrF tidligere satt i byrådet sammen med Høyre, foregår nå samtaler om et mulig samarbeid med Ap.

– Ser klarere

I Trondheim, hvor KrF lenge har samarbeidet med Ap, jubler KrFs gruppeleder Geirmund Lykke for at det «endelig er mulig med en edruelig debatt» om hvem KrF skal samarbeide med også i rikspolitikken.

– Mange KrF-ere har sett det som helt uaktuelt å samarbeid med Ap, og før valget lukket de øynene for konfliktlinjene til Høyre. I dag ser vi klarere. Endelig er det mulig å gjøre en helhetlig vurdering om hvem som kan gi KrF størst gjennomslag for vår politikk, hvor vi ikke utelukker den ene siden, sier han.

LES OGSÅ: Advarer mot kutt i hjertesaker

– Hva har skjedd?

– De rødgrønnes holdning til ideelle aktører og privatskoler, satte sine spor hos mange KrF-ere, og det ble det en logisk slutning at «nå må vi få et skifte». Men de som skulle redde oss, Høyre og Frp, har kjørt frem nye konfliktpunkter som også berører viktige verdispørsmål. Samtidig har også Ap vist oss en litt annen profil, sier Lykke.

Annet grunnplan

Thorild Bransdal, KrFs ordfører i Vennesla nikker gjenkjennende til beskrivelsen:

– Partiets grunnplan ser veldig forskjellig på samarbeidsspørsmålet sammenlignet med for to år siden. Det er ikke vanskelig å merke.

– Hvordan da?

– I hvert fall i de kretser jeg vanker, var det veldig stemning for å gå i regjering. Nå er de sjeleglade for at KrF ikke gjorde det, sier hun.

Trude Brosvik mener det er bra at nettopp Ropstad og Syversen kom med skjebnehøst-utspillet.

Det er bra at de som er litt på høyrefløyen gjør det. Men jeg tenker at det ikke er en løsning for oss å skifte ut Frp og gå inn i regjering, påpeker hun.

– Hva med et Ap-samarbeid?

– Jeg mener selv at sentrum-venstre er veien vi bør se, men jeg er usikker på om et formalisert samarbeid med Ap er riktig, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter