Nyheter

Åpne Dører går i tog for forfulgte kvinner

Den kristne organisasjonen stiller med egen parole i flere byer på den internasjonale kvinnedagen.

Mens resten av kvinnefronten vektlegger selvbestemt abort og gratis prevensjon blant sine 20 hovedparoler, deltar organisasjonen Åpne Dører for å gi oppmerksomhet til kvinner som forfølges for sin tro på Jesus.

100 millioner kvinner

Ifølge informasjonsleder i Åpne Dører, Linda Askeland, er kampen mot trosfrihet en viktig del av kvinners undertrykkelse,

– Over 215 millioner kristne opplever høy grad av forfølgelse på grunn av sin tro, og over halvparten er kvinner. Det betyr at langt over 100 millioner kristne kvinner trakasseres. Vi går under parolen trosfrihet for verdens kvinner, fordi det er under manglende trosfrihet at kvinner lider mest, sier hun.

‘Nytt tema’

En av togets ­offisielle paroler er for øvrig «­Feminismen er grenseløs – vern til kvinner på flukt».

Askeland mener kvinners valg om å leve etter egen tro er en menneskerettighet. Derfor har hun tatt initiativ til at Åpne ­Dører deltar i 8. marstoget.

– Dette er en dag med fokus på kvinner og kvinners rettigheter. Vi kan ikke vi se at trosfrihet er blitt løftet frem i denne sammenhengen. Dette gjelder svært mange kvinner rundt i verden.

Ikke første gang

Hanne Størset er pressekontakt for 8. marskomiteen. Hun er positiv til Åpne dørers parole så lenge den passer til en av togets hovedparoler. Hun sier at det ikke er første gangen kristne organisasjoner deltar.

– I Bergen er det et arrangement i Domkirken rett før toget. De har en gudstjeneste med innlegg som handler om parolene i toget. Her oppfordrer de også folk til å gå i toget, som begynner klokken 18.

– Er det en spesiell kvinnesak at mennesker forfølges?

– Det finnes mange sammenhenger der kvinner rammes mer enn menn. Det handler menns kontroll av kvinner, ofte på grunn av en æreskultur. Dette gjør seg også gjeldende innenfor den kristne religionen, sier hun.

LES OGSÅ: Det tok 106 år før kvinnene fikk stemmerett i organisasjonen de selv startet

‘Strenge forhandlinger.’

Jone Salomonsen er professor i Teologi ved Universitetet i Oslo. Hun forklarer at det er en gammel tradisjon med strenge forhandlinger om paroler i 8. marstoget.

Selv mener hun toget er for alle. Ikke minst ønsker hun saker som omhandler religion, fordi det åpner for et større mangfold.

– Kvinnefronten har krevd at det skal være spesifikke paroler, og toget har gjerne hatt ett hovedsyn med ubetydelige underparoler. Det er interessant at man nå utvider parolegrunnlaget. Det finnes mange andre paroler som også kunne vært med, sier Salomonsen, som understreker at det ikke er nødvendig at alle er enige i alle parolene.

– Det finnes mange religiøse­ organisasjoner som ikke vil identifisere seg med 8. mars, forteller hun.

– Hvorfor ikke?

– Det er fordi kvinnesaken er en kamp for kvinners og politiske rettigheter i samfunnet. Svært mange kirker og religioner har unnlatt å stå opp for disse rettighetene, sier Salomonsen, som mener dagens situasjon forplikter religiøse i større grad enn før.

– Nye, høyreekstreme grupper vokser frem. Vi må begynne å beskytte demokratiet. 8. marstoget er et tydelig uttrykk for det. Flere religiøse organisasjoner må begynne å ta dette inn over seg.

LES OGSÅ: Bare bruden bytter navn. – Absurd, mener Live Nelvik

Av Emili Knutson

religon@vl.no

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter