Nyheter

– Åpen folkekirke bør være åpen

TF-dekan Aud Tønnessen er skeptisk til at bispedebatten «skjer i et lukket rom».

Når Vårt Land leser e-posten om spørre­undersøkelsen for dekan ved Det teologiske fakultet, Aud Tønnessen, reagerer hun på det hun karakteriserer som en «lukket spørsmålsstilling.»

– Det er helt klart at Sturla Stålsett er den av de nominerte som møter kriteriet om synlighet best, sier hun, og mener spørreundersøkelsen helt klart vil favorisere ham.

– Er det problematisk?

– Åpen folkekirke må gjerne støtte en av bispekandidatene, men da må dette gjøres ærlig og redelig, i et åpent, ­offentlig rom. Hvis det er ledelsen i Åpen folke­kirke som står bak denne undersøkelsen, er det best om de går offentlig ut med dette. Det er derimot veldig problematisk hvis man foretar en tilsyne­latende objektiv og uhildet undersøkelse der svaret i realiteten ­allerede er gitt.

Skjør konstruksjon

Tønnessen tror ikke det er avgjørende for en biskop å være kjent fra før, og at det er viktigere hvordan han eller hun fyller oppgaven.
 – Sturla Stålsett er en veldig god b­ispekandidat, men det er ikke bare fordi han eventuelt er mer kjent i ­offentligheten, sier hun.

– Hvilke konsekvenser kan en sak som denne få for Åpen folkekirke?

Åpen folkekirke er en skjør konstruksjon. Den har fått gjennomslag i sin viktigste sak, men det gjenstår å se om den kan videreføre engasjement i et bredere kirkelig lag over tid. Denne spørreundersøkelsen vil nok føre til en viss avskalling, sier hun.

– Initiativet til denne mailen er tatt av tre menn. Ser vi en gutteklubbtendens?

Dette er folk som kjenner Stålsett godt fra Kirkens Bymisjon. Det er helt naturlig at de verdsetter hans kvaliteter som leder, men som sagt er det problematisk at dette skjer i et lukket rom. I mange år var Velferden en klubb som hadde stor, og skjult, innflytelse på bispevalg. Det var problematisk. Jeg synes Åpen folkekirke må være åpen og operere i det åpne. Og det er klart at tre menn som fremmer en mann, fremstår utvilsomt som noe enkjønnet, sier Tønnessen.

‘Veiteberg er rådyktig’

Prest og doktorgradsstipendiat Birte Nordahl har på sin Facebook-konto uttrykt støtte til ­bispekandidat Kari Veiteberg.

«Det nye Norge trenger en biskop som henne. Hun er modig, progressiv, smart, klok, maktkritisk, samfunnsengasjert og ikke minst en troverdig religiøs leder. Og kvinne. Akkurat det Oslo og kirka trenger», skriver hun.

Nordahl sier til Vårt Land at hun ­mener Åpen folkekirke bør være tyde­lige på om de støtter en av bispekandidatene, og at ingen er tjent med at diskusjonen foregår i et lukket rom.

– Det er hverken overraskende eller problematisk i seg selv at representanter for Åpen folkekirke legger tilrette for en debatt som fremmer Stålsett. Han var leder i den viktige oppstartsfasen og har mange forkjempere der. Men det er helt avgjørende at folk er bevisst på koblingen, ikke oppfatter dette som nøytralt og at diskusjoner flyttes ut av lukkede rom, sier hun.

– Er det problematisk dersom tre menn fremmer en mannlig bispekandidat?

– Ja, det skal man alltid være kritisk til. Vi vet hvordan tendensen til at menn fremmer menn til viktige posisjoner gjør det betraktelig tyngre for vel så kvalifiserte kvinner å oppnå det samme, sier Nordahl.

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter