Klima

Ap vil veie klima mot fly

Arbeiderpartiet i Oslo har allerede sagt klart nei til utbygging av mer flytrafikk på Gardermoen. Også Ap på Stortinget legger vekt på klimautfordringene i saken.

– Det er så enkelt som at fly er den aller mest forurensende transportformen vi har. Og vi kan ikke bare legge opp til at vi skal fly mer og mer, sier Andreas Halse, miljøpolitisk talsperson i Oslo Ap.

Høyresiden nedstemt

Da Oslo bystyre vurderte Gardermoen-utbyggingen da de behandlet Nasjonal Transportplan i sommer, ble Høyre og Frp nedstemt av de andre partiene.

«En tredje rullebane på Gardermoen vil føre til økte klimagassutslipp og fortsatt vekst i flytrafikken, noe som ikke er bærekraftig. Utvidelsen er ikke i tråd med de overordnede klimamålene. Derfor går Oslo mot bygging av en tredje rullebane på Gardermoen» het det i høringsuttalelsen fra Ap, SV, MDG, KrF, Venstre og Rødt.

LES MER HER: Slaget om Gardermoen kan sende samarbeidsmakkere i ny klima-klinsj

Tenker på klimaet

Nå er Halse- og Oslo-laget, i likhet med andre fylkeslag, i samtaler med Aps transportpolitikere på tinget. Ap har ennå ikke bestemt seg for om de vil vende tommelen opp eller ned for rullebane-utbygging, sier partiets transportpolitiske talsperson Eirik Sivertsen.

De er positive til å bestemme seg for hvilket areal som skal settes av til en mulig utbygging.

– Men flytrafikken har noen utfordringer knyttet til klimaspørsmål som bør vurderes. I tillegg er det usikkerhet knyttet til behovet. Det er et spørsmål som ligger inn i fremtiden.

Sivertsen mener uansett, i motsetning til Høyres transportpolitiske talsperson Nikolai Astrup, at det utbyggingsspørsmålet er en politisk sak som ikke kan overlates til Avinor.

– Den type store infrastrukturprosjekter handler om hvordan vi disponerer fellesskapets ressurser og hører hjemme på Stortinget.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima