Nyheter

Ap smyger seg innpå KrF

Aps budsjettforslag gir KrF drahjelp i tøff forhandlingsinnspurt. Partiet klistrer seg inntil og er på kronen lik Hareide-partiet på en rekke områder.

– KrF får mer godteri hos oss, sa både Ap-leder Jonas Gahr Støre og finanstalsmann Trond Giske da de to fredag morgen la frem partiets alternative budsjett.

Ikke bare kopierer Ap KrFs bevilgninger til kirke, frivillighet og på flere småposter. KrFs to hovedfremstøt for å skape inndekning for hjertesaker – nemlig økt moms på godteri og avgifter på netthandel – er nå blant Aps viktigste finansieringsforslag.

Ap-leder Jonas Gahr Støre påpeker overfor Vårt Land at de felles punktene de to partiene imellom gir rom for et annet flertall i norsk politikk.

– Det gjør denne stortingsperioden mer interessant enn den forrige, sier Støre.

LES OGSÅ: Distrikts-Venstre frykter Frp-samarbeid

Sterkere kort

KrF-forhandler Kjell Ingolf Ropstad er glad for budsjettstøtten fra Ap i de pågående budsjettforhandlingene:

– Ja, jeg oppfatter dette som drahjelp, sier Ropstad til Vårt Land.

Det er også budskapet fra Ap-talsmann Giske:

– Aps budsjett bør gi KrF drahjelp. De har sterkere forhandlingskort når de sitter rundt bordet med Høyre og KrF. Det er mindre grunn for dem å gi seg på hjertesaker når det er et annet flertall tilgjengelig, sier Giske, som også poengterer:

– Enighetspunktene er også en påminnelse om hva de kunne fått, om KrF faktisk brukte sin nye frihet på en annen måte. Ap og KrF hadde ikke brukt mange timer på å bli enige om et budsjett.

LES OGSÅ: KrF bygger hinderløype for de blåblå

Lang «fellesmeny»

Også i år inneholder Aps alternative budsjett fjerning av kontantstøtteordningen. I tillegg videreføres fjorårets kutt på 4 millioner i støtten til organisasjonen Amatheas opplysningsarbeid om abort. I store deler av KrF er dette kuttet en provokasjon.

Men sammenlignet med forrige år er Aps alternativ i sum blitt enda mer «KrF-likt»:

• Økt moms på brus og godteri skal innebringe akkurat den samme summen på 1,9 milliarder kroner. Det samme gjelder fremstøtet for å oppheve avgiftsfritak på netthandel.

• Ap forslår 50 millioner kroner i pluss til Den norske kirke – det samme som KrF. Dessuten setter Ap av 5 millioner til flomsikring av kirker og nær det samme til vedlikehold av spesielt verdifulle kirker.

• Høyre/Frps kutt i støtten til en mengde frivillige organisasjoner rettes opp – akkurat som i KrFs budsjett.

• Ap vil sette pressestøtten til 33 millioner – KrF ønsker 30.

• Ap vil reversere kuttet på 25 millioner i folkehøgskolenes kortkurs – akkurat som KrF. Begge vil snu kutt overfor studieforbund.

• Ap vil ha 1000 ekstra kvoteflyktninger (KrF ønsker 1500).

• Ap kolliderer litt med KrF om innretning på bistand, men vil i likhet med Knut Arild Hareides parti ha bistandsandelen tilbake til 1 prosent av BNI.

• Ap snur kutt i dagpenger – og bevilger 100 millioner til momskompensasjon – også der nær KrF.

LES OGSÅ: Hareide utelukker valg av ny samarbeidskurs

Nærmere KrF?

De siste dagene har KrFs forhandlinger med Høyre, KrF og Venstre sneglet seg fremover. Inn i helgen kan det spisse seg til. Fristen er mandag klokken 18.00.

KrF-talsmann Ropstad poengterer at Aps budsjett innbyr til tøffe verdikonflikter med Ap i familiepolitikken.

– Det ville ikke være lett å bli enig om budsjett med Ap heller. Men at årets Aps budsjett ligger tett opptil KrF, er jeg helt enig i. At KrFs forslag om godterimoms får støtte fra flere, vil jo gjøre det lettere for regjeringen å akseptere det.

– Ligger Aps budsjett faktisk nærmere KrF enn Høyre/Frps opprinnelige statsbudsjett?

– På noen områder er jeg enig i det. Jeg føler de har brukt en del av det alternative budsjettet vårt til inspirasjon.

Støre: Snu Stortinget

Etter valget er KrF i nøkkelrolle til å vippe flertall i Stortinget.

– Er Aps alternative budsjett et åpent frieri til KrF, Støre?

– Over tid har Ap ansett moms på godteri som en god satsing. Men budsjettet bekrefter kanskje det jeg alltid har sagt: KrF vil få til bedre løsninger med oss enn med Høyre. De velger annerledes – men i budsjettarbeid ser man hva penger brukes til. Da er tallene her ganske talende.

Støre mener fellespunktene mellom Ap og KrF gir grunnlag for å snu flere saker i Stortinget. Også på det økonomiske området.

– Regjeringen er i et sårbart mindretall. På initiativ fra Ap er det alt fattet to betydningsfulle vedtak denne høsten: Gjeninnføre 14 uker pappaperm, samt å sette foten ned mot Sylvi Listhaugs praktisering av det brede innvandringsforliket. Jeg ser mange åpninger fremover der vi kan flytte flertall i Stortinget, sier Ap-lederen.

LES OGSÅ: Kvinnekrise bidro til KrFs krise

Skatteflukt

De to Ap-toppene brukte tyngde under pressekonferansen til å parkere inntrykket av at Ap vil øke skattene med 15 milliarder. Denne oppfatningen regnes som en av grunnene til at Ap tapte årets valg.

– 15 milliarder kroner var aldri et mål, men et tak. Vi kommer aldri opp mot 15 milliarder i skatteskjerpelser i denne perioden, forsikret Giske.

Han raljerte med regjeringens skattefrykt:

– Høyre og Frp blir helt skjelven av et par få hundrelapper mer i skatt for folk som tjener opp mot en million. Men å pålegge barnehageforeldre opp til 3500 kroner mer i regning, er derimot helt greit.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter