Nyheter

Ap-ordfører er etternominert som bispekandidat

100 kirkemedlemmer stiller seg bak Rolf Steffensen.

– Rolf kjenner Sør-Hålogaland bispedømme godt. Han har bred ledererfaring både fra kirken og politikken. Han har bakgrunn fra KFUK-KFUM og har arbeidet mye med trosopplæring og ungdomsarbeid i kirken. Han har også hatt et spesielt engasjement for den lulesamiske befolkningen i Nord-Salten og deres rettigheter, skriver leder Åshild Oppøyen i Bodø kirkelige fellesråd i en pressemelding som gjengis av blant andre NRK.

Supplerende nominasjon

5. mai ble tre kvinner og to menn nominert av Sør-Hålogaland bispedømmeråd til å overta bispejobben som blir ledig når Tor B. Jørgensen pensjonerer seg ved kommende årsskifte. Det er imidlertid mulig å nominere andre kandidater, og kravet er at minst 100 kirkemedlemmer fra tre prostier stiller seg bak nominasjonen.

– Denne muligheten benytter vi oss av og fremmer forslag om at Rolf Steffensen føres opp på listen over bispekandidatene, heter det i pressemeldingen.

LES MER: Alle bispekandidatene tror på «mangfoldskirken»

Ordfører i åtte år

Rolf Steffensen (56) har vært ordfører i Hamarøy i snart åtte år og representerer Arbeiderpartiet. Han har permisjon fra jobben som sokneprest samme sted.

Til høsten skal det velges nye bispedømmeråd i alle Den norske kirkes bispedømmer. De som blir valgt blir også en del av Kirkemøtet, som er kirkens øverste organ og som blant annet skal ta stilling til vigsel av likekjønnede par, ny kirkeordning og en rekke andre spørsmål i perioden 2016-2019.

LES MER: Kan få lesbisk biskop

Ønsker seg inn i Kirkemøtet

Steffensen stiller som såkalt geistlig tilsatt kandidat, altså som prestenes representant i rådet.

«I dag er jeg sterkt opptatt av kirkens framtidige organisering og sammenhengene mellom viktige reformer i kommunene og kirken», skriver han blant annet i sin selvpresentasjon på bispedømmets hjemmeside.

Sier ja til vigsel av likekjønnede

På spørsmål om hvilke samfunnsspørsmål kirken bør engasjere seg i, svarer han blant annet:

«En relevant kirke som vil være tro mot sitt oppdrag kan ikke på generelt grunnlag la være å uttale seg i viktige politiske saker. Samtidig er det viktig å fastholde at kirken ikke er et meningsfellesskap.»

Han slår også fast at han er tilhenger av at det utvikles en liturgi for vigsel av likekjønnede som «en naturlig konsekvens av den store holdningsendringen som har vært i dette spørsmålet, både i kirken og i samfunnet forøvrig».

Følg oss på Facebook og Twitter!

Kirkerådet bestemmer til slutt

Fristen for supplerende nominasjon av bispekandidater går ut onsdag denne uka. Deretter blir det en omfattende avstemningsprosess som involverer et stort antall kirkelige instanser og personer. Avstemningsperioden er fra 1. juni til 13. august, og etterpå vil finaleheatet bestå av tre kandidater.

Innen 1. september skal Sør-Hålogaland bispedømmeråd og de 12 biskopene i Den norske kirke gi sine begrunnede uttalelser om hvem de mener er best skikket til å bli ny biskop i nord.

Det er til slutt Kirkerådet som foretar tilsettingen av den nye biskopen i Sør-Hålogaland. Det skjer på et møte i Bodø 16.-18. september.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter