Politikk

Ap ikke med på oljeultimatum

Arbeiderpartiet er åpne for samarbeid med Miljøpartiet de Grønne etter stortingsvalget, men er lunkne til MDGs oljeultimatum.

Dersom Miljøpartiet de Grønne (MDG) kommer på vippen etter høstens stortingsvalg, vil partiet bli sentralt for Jonas Gahr Støres vei til regjeringsmakt. De Grønne stiller imidlertid ultimatum om at det ikke åpnes for nye oljefelt på norsk sokkel. Det vil ikke Arbeiderpartiet være med på.

– Det som er vårt utgangspunkt er å ha en åpen dør til alle som vil ha en ny regjering og bidra med nytt flertall etter valget. Vi har et godt samarbeid med MDG lokalt, men vet derimot at oljepolitikken og det ultimatumet de stiller ikke er i tråd med vår linje, sier Kjersti Stenseng, partisekretær i Arbeiderpartiet.

Er det mulig å kompromisse på olje?

– Vår linje står fast i oljepolitikken og vi skal fortsette å utvikle norsk sokkel, sier Stenseng.

LES MER: De Grønne sikter mot 5 prosent

Frykter ikke MDG

Ved tidligere valg har det vært hard kamp om de miljøbevisste velgerne. Stenseng er ikke redd for at MDG vil stjele miljøbevisste Ap-velgere.

– Mitt fokus er at Ap skal vinne valget. Det er viktige utfordringer i Norge som å skape arbeidsplasser, høy arbeidsledighet og økende forskjeller. Ap har en ambisiøs og god klima- og miljøpolitikk, og det skal være tydelig i denne valgkampen. Mitt fokus er å få et flertall for en ny regjering, sier Stenseng.

Reddet av gongongen

Valgforsker ved Universitetet i Bergen, Frank Aarebrot, tror imidlertid at Ap og MDG kan finne kompromisser også i oljepolitikken.

– I boksing er det noe som heter å bli reddet av gongongen. Når det gjelder oljepolitikken og det å lyse ut nye blokker i nord, har dagens regjering allerede lyst ut mange blokker. Med den lave oljeprisen, er også interessen for nye blokker begrenset. Dette blir derfor et lett offer for Arbeiderpartiet å gi MDG, sier Aarebrot.

– Men en nedbygging og stenging av nåværende felt, vil nok ikke MDG få gjennomslag for, understreker Aarebrot.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk