Nyheter

Ap ber Solberg snu om søndagshandel

– Nå er det på tide at regjeringen lytter.

Høringen om søndagsåpne butikker bør få statsminister Erna Solberg (H) til å legge forslaget i skuffen for godt, mener Arbeiderpartiets Truls Wickholm.

– Nå er det på tide at regjeringen lytter til høringsuttalelsene og legger bort denne saken, sier Wickholm.

LES MER: 101 av 109 kommuner ber regjeringen droppe søndagsåpne butikker

Sterk motstand

Fagbevegelse, handelsnæring, miljøorganisasjoner og trossamfunn står sammen om å si nei til endringer i helligdagsloven. Ingen av opposisjonspartiene, heller ikke Venstre, støtter forslaget regjeringen har ute på høring. En rekke privatpersoner har også markert motstand gjennom å sende inn høringssvar.

– Dette minner om debatten om reservasjonsretten. Jeg kan ikke skjønne at dette er en sak regjeringen vil tvinge igjennom når advarslene er så tydelige og motstanden så massiv, sier Ap-representanten.

Wickholm mener søndagsåpne butikker vil føre til mangel på fagfolk hos apoteker, frisører og optikere som ser seg nødt til å holde åpent på søndager.

– Det er nok et argument som alene burde få statsministeren på bedre tanker, sier han.

– Dere vil bli glade

Men lite tyder på at advarslene fra politiske motstandere vil føre fram. Erna Solberg slo fast overfor NTB søndag at planen fortsatt er å liberalisere regelverket for søndagshandel.

– Dette er typisk en sak som mange vil glede seg over i framtiden og som få partier vil ønske å gjøre om på, sa statsministeren.

Solbergs plan er å sikre en enighet med Venstre, før saken kommer til Stortinget i løpet av høsten en gang.

– Men det betyr jo ikke at vi nødvendigvis blir enige, sier hun.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Frist tirsdag

Tirsdag går svarfristen ut for regjeringens høringsforslag. Da er det opp til kulturminister Thorhild Widvey (H) som ansvarlig statsråd for helligdagsloven å gjøre opp status.

Men med uttalelsene fra Venstre-leder Trine Skei Grande i forrige uke, later forslaget til å være dødt allerede. Hun slo fast at Venstre ikke støtter noen av de to alternative modellene i regjeringens forslag.

Den ene tar utgangspunkt i regjeringens primærønske om å la butikkene selv få avgjøre, mens den andre modellen baserer seg på Venstres forslag om å la kommunene få siste ord. Likevel er Grande negativ til ordlyden.

– Kommunene må få styre kriteriene, ikke bare si ja eller nei til åpning av butikkene, fastslo hun overfor Dagens Næringsliv forleden.

Regjeringens andre samarbeidsparti KrF er dønn imot nye regler for søndagsjobbing.

Å miste en felles fridag vil gjøre noe med samfunnsrytmen vi har. Det blir et annerledes Norge om vi velger å åpne for søndagsåpne butikker, sa KrF-leder Knut Arild Hareide til NTB søndag.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter