Nyheter

Amal Aden ber kvinner ta ansvar for eget liv

Norsksomaliske Amal Aden mener kvinnene må ta sin del av ansvaret og bekjempe flerkoneri gjennom å stå opp mot mennene.

– For å være helt ærlig må kvinnene gjøre noe. De må si ifra. De må ikke akseptere at mannen tar flere koner. De må skille seg. De må ikke godta kun å bli gift religiøst, sier Aden, kjent som foredragsholder og forfatter.

– Flerkoneri er ikke bare et problem i Norge. Det er et stort problem. Det er ikke hemmelig at menn er gift med flere kvinner samtidig. Det finnes overalt i landet, legger hun til.

– Et likestilt land

Vårt Land har i en serie artikler beskrevet hvordan flerkoneri praktiseres blant enkelte innvandrere og asylsøkere i Norge. Ekteskapsloven tillater bare monogame ekteskap, så det er ikke mulig å være juridisk gift med mer enn én person, men såkalt religiøse vigsler uten formell betydning gjør flerkoneri mulig i praksis.

Amal Aden henvender seg til de kvinnene som enten er født i Norge eller har bodd i landet en stund:

– De må innse at de lever i et fritt samfunn. For norske myndigheter er det vanskelig å få greie på at dette skjer, selv om mange vet om disse ekteskapene. Derfor må kvinnene gjøre­ noe. Vi lever i verdens mest likestilt land hvor polygami er ulovlig, sier Aden og forsetter:

– Det er ikke enkelt å si ifra, men likevel, vi lever tross alt i et likestilte land. I Norge må det være mulig å frigjøre seg fra undertrykking­. Til og med i Somalia velger noen kvinner å bryte ut fra polygame ekteskap.

LES OGSÅ: Flerkoneri er et økende problem i Norge

– Barna lider

Aden tror flertallet av muslimske kvinner ønsker­ monogame ekteskap.

– Jeg vet at mange somaliske kvinner blir opprørt og sinte når mannen deres gifter seg med flere. Men det er krav fra religiøse ledere og andre om at de ikke kan nekte ham det, sier hun og legger til:

– Mennene vet at flerkoneri ikke er greit, men de fortsetter likevel praksisen med å undertrykke kvinnene.

Den norsksomaliske kvinnen ønsker seg et bedre system der ulike instanser samarbeider om å håndtere problemstillingen.

– Flerkoneri er en reversering av likestillingen, og barna i polygame forhold lider. Det er mange konflikter mellom konene­, og barna ser ikke særlig mye til faren sin. De vokser opp med hat og forakt, sier Aden.

LES MER: Abid Raja: – Flerkoneri er en moderne form for sexslaveri

Tror på forebygging

– Det er ingen tvil om at polygami er ulovlig i norsk lov, sier norskpakistanske Yousuf Gilani, varaordfører for Venstre i Drammen.

– Flerkoneri er en uting og en utfordring i afrikanske miljøer, som må bekjempes, sier han.

Gilani er opptatt av at opplysningsarbeid er viktig.

– Jeg har tro på forebyggende­ arbeid i møte med miljøene som praktiserer flerkoneri. Det er også viktig at både kvinner og menn i trossamfunnene får informasjon­ om at flerkoneri er en ulovlig handling.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

– Norsk lov på førsteplass

Sjefsimam Senaid Kobilica i Det islamske fellesskap Bosnia-Herzegovina i Norge kjenner ikke til tilfeller av flerkoneri i Norge­. Han sier at han heller ikke har kjennskap til menn som er juridisk­ gift med én, men religiøst gift med flere.

– Men når det gjelder ekteskap her i Norge, må det være helt klart at vi må forholde oss til loven. Norsk lov er på førsteplass, sier Kobilica og legger til:

– Det er opp til myndighetene hvordan de vil håndtere flerkoneri. Hvis de finner enkelttilfeller, må de finne måter å tilnærme seg og behandle ulovlig praksis.

LES MER: KrF lover å følge opp flerkoneriet

– Bør religiøse ekteskap anerkjennes på samme måte som juridiske­?

– Kun hvis det foreligger fullmakt fra Fylkesmannen. Fullmakt fra Fylkesmannen til å vie juridiske ekteskap er en forutsetning og et krav for å gjennomføre religiøse vigsler, sier Kobilica og legger til:

– Dette er praksis hos oss i Det islamske fellesskap Bosnia-Herzegovina. Vi må ha bevis for at ekteskapet er gyldig juridisk, før vi gjennomfører religiøs vigsel.

LES OGSÅ: Hun er flyktningen få vil ha

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter