Nyheter

Alle skolene på Voss dropper julegudstjeneste

Det blir ikke julegudstjenester for elevene som går på skoler i Voss kommune i år. Rektorene sa enstemmig nei.

I et brev sendt til kirken i Voss, gir rektorene for Voss ti grunnskoler det klart at de ikke vil stille til julegudstjenester fra og med dette skoleåret:

«Rektorane ynskjer ikkje at spørsmålet om julegudsteneste skal splitte skular, elevar og foreldre og har difor vald å ta eitt felles standpunkt for å få lik praksis. Rektorane på alle skulene i Voss kommune har difor samrøystes kome fram til at vi ikkje ynskjer å stille til julegudsteneste frå og med skuleåret 2016/17», skriver rektorene i et brev som er sendt til kirkekontoret i Voss.

– Dette er en veldig spesiell sak. Jeg reagerer på at de helt uten videre fjerner det som har kristen og humanistisk kulturarv, og opplevelse av jul i kirken, sier prest Kjersti Brakestad Boge til NRK Hordaland som først omtalte saken.

Det har skjedd tidligere at flere skoler i et område har tatt en felles avgjørelse om å si nei til skolegudstjenester.

Bråk etter gudstjeneste-nei

I fjor droppet Skulestad skule å sende barna på skolegudstjenste før jul. Det skapte mye styr, og endte med at foreldre ved skolen ordnet det slik at barna kunne bli med på skolegudstjeneste som ble holdt for en av de andre skolene i kommunen.

Men for å få lov til å delta på gudstjeneste i skoletiden, som ikke er arrangert av skolen, måtte foreldrene søke rektor om fri. Dette reagerte foreldrene på.

«For mange av skulene er økonomiske omsyn eitt argument for å prioritere vekk julegudstenesta. Mange skuler har allereie i nokre år ikkje hatt tradisjon for julegudsteneste. I fjor gjekk nok ein skule vekk frå praksisen. Dette blei diverre ikkje ein god røynsle for den skulen», skriver rektorene om fjoråret.

For dyrt

Grunnen til at Skulestad skule droppet gudstjenesten, er kostnaden til kirkekyss. FAU ønsket ikke å dekke de 9.000 kronene det koster å leie buss til kirken. Det samme sa rektor ved skolen.

– Når økonomien er stram, er vi nødt til å prioritere. Vi har kommet til at det er andre ting som er viktigere, sier rektor Inger Kirsten Fyrde til Fritanke.no i fjor.

Prest Kjersti Brakestad Boge var en av foreldrene som tok initiativ til at elevene ved Skulestad skule i fjor kunne gå på julegudstjeneste sammen med en av de andre skolene.

Skal møte kirken

I brevet til kirken inviterer rektorene til et møte om hvordan samarbeidet mellom skolene og kirken kan være i framtiden. De ønsker velkommen invitasjoner fra kirken til aktiviteter som fremmer kunnskap om kristendom, men de kan ikke være forkynnende eller kreve deltakelse i religionsutøvelse.

«Vi ynskjer å kome til kyrkjene, spreidd utover året og ikkje som avslutting før jol», skriver rektorene.

Skolenes arbeidsutvalg og kirken skal møtes allerede onsdag. Rektor ved Voss ungdomsskule, Camilla Fines Aronsen som sitter i arbeidsutvalget, ønsker ikke å kommentere brevet før etter møtet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter