Politikk

Alle partier får stemmer fra innvandringsskeptiske

Nordmenn som er kritiske til innvandring stemmer både Frp og SV.

Det viser opplysninger hentet fra boken "Valg og velgere - En studie av stortingsvalget 2013" som Bernt Aardal og Johannes Bergh har redigert.

Velgernes syn på innvandring følger nemlig ikke noe høyere venstre skille, og velgerne er heller ikke alltid enig med det partiet de stemmer på i innvandringspolitikken.

Det skriver Integrerings og mangfoldsdirektoratet på sine nettsider.

Innvandringsskepsis

Det er stor spredning i synet på innvandring innenfor partiene, særlig gjelder det blant Arbeiderpartiets velgere. Men selv partier der en overvekt av velgerne er positive til innvandring, finnes det velgere som er mer skeptiske til innvandring.

LES OGSÅ: – Ikke skyld på Dublin

Velgerne kan skifte parti uten at de nødvendigvis skifter mening om sentrale politiske spørsmål. Dette er med på å forklare hvordan det fortsatt kan være stor ideologisk stabilitet samtidig som det er betydelige vandringer mellom partiene fra det ene valget til det neste.

LES OGSÅ: Øst-Europa står sammen mot flyktningstrømmen

Forskjeller mellom partiene

Selv om alle partier får stemmer fra personer som er innvandringsskeptiske, er det likevel forskjeller hovedtendensen blant holdningene partienes velgere.

SVs og FrPs velgere er motpolene i innvandringsspørsmålet. Og Høyres velgere er mer skeptisk til innvandring enn Arbeiderpartiets.

Studien viser at SVs velgere i snitt er mer positive til innvandring enn MDGs velgere. Og FrPs velgere er i gjennomsnitt mer negative til innvandring enn Høyres velgere.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk