ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

Som abonnent på Vårt Land får du:

Läs mer

Akuttdugnad har blitt langsiktig hjelp

Ett år etter flyktningstrømmen holder det spontane nettverket Refugees Welcome fortsatt stand. I Asker og Bærum har de delvis overtatt Røde Kors' integreringsjobb.

ANNONSE
ANNONSE
Nyhet

– Nå er akuttfasen over. Det gjør at vi kan rette mer oppmerksomhet mot integreringsfasen, sier Mona Underdal-Loktu, leder av Refugees Welcome to Asker & Bærum.

Som del av et hjelpenettverk som oppsto spontant gjennom sosiale medier under flyktningkrisen høsten 2015, var det ikke gitt at hun fortsatt skulle drive med flyktningarbeid ett år etter. Høsten 2015 kom det opp mot 2.500 på én uke, og det satt lange køer med flyktninger utenfor Politiets Utlendingsenhet i Oslo som manglet mat, varme klær og helsehjelp. Sosiale medier kokte over av debatt og ønsker om å hjelpe.

I løpet av de første elleve månedene i 2016 kom det bare drøyt 3.000 asylsøkere. Den store stormen har stilnet, men den spontane og uformelle Refugees Welcome-bevegelsen har blitt værende. Det som i starten var mye «armer og bein» – i betydningen kaos – har nå blitt mer organisert. Men flere tusener av de samme armene er fortsatt i sving.

– Det er helt vilt hva folk bidrar med. Det finnes stadig en helt rå empati der ute blant folk, sier Underdal-Loktu.

RW-bevegelsen

  • Refugees Welcome-bevegelsen (RW) oppsto gjennom sosiale medier i 2015, som en respons på behovet for akutt hjelp under flyktningkrisen.
  • Bevegelsen har avleggere i flere land, men er ikke organisert i formell form som tradisjonelle hjelpeorganisasjoner.
  • Bevegelsen var et helt nødvendig supplement under flyktningkrisen i fjor høst, viser ny rapport fra Institutt for samfunnsforskning. Fortsatt har RW rundt 150.000 sympatisører på Facebook og flere tusen aktive, ifølge deres egne anslag.

For å lese innholdet på vl.no trenger du et abonnement. Allerede abonnent? Logg inn

Få tilgang nå! Prøv oss gratis

  • Tilgang til alt vårt innhold på vl.no.
  • Tilgang til morgendagens avis allerede 21.15 kvelden i forveien som e-avis
  • Etter 3 uker stopper abonnementet automatisk.
  • 
Du får etter endt prøvetid et spesielt godt tilbud på et Vårt Land-abonnement

Prøv oss i 3 uker gratis Eller se flere alternativer