Verdidebatt

Advarer prester mot å droppe nettdebatter

Kirken gjør seg irrelevant ved å skygge unna diskusjoner i sosiale medier, mener kapellan.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Kapellan Petter Normann Dille­ reagerer kraftig på en artikkel i Vårt Land like før jul. Her oppfordrer Kirkerådet prester til å holde seg unna tastaturet når det stormer rundt kirken i ­offentligheten. Rådet er hentet fra Kirkerådets veiledning, hvor det går frem at når kirkelige anliggender blir «gjenstand for nasjonale mediesaker med en kritisk innfallsvinkel», «bør alle ansatte utvise stor aktsomhet og fortrinnvis unngå å delta.»

Det heter også at: «Kommentarer på sosiale medier er ofte basert på manglende kunnskap og lavt saklighetsnivå. Det er ­generelt lite å oppnå ved på delta i disse.»

LES OGSÅ: Kirkerådet ber prester droppe nettdebatt

Usakligheter

– Slik avfeier Kirkerådet en hel medieform, sosiale medier, heller enn innholdet, skriver Normann Dille i et innlegg på verdidebatt.no. Den tilsynelatende skepsisen til Kirkerådet sammenlikner han med motstanden til innføring av fargefjernsyn. «Me får finne oss i at synda er komen til jorda, men me vil ikkje ha ho i fargar», siterer han daværende stortingspolitiker og saksordfører Einar Førde fra Stortingsdiskusjonen i 1971.

– Hvis vi som kirke sier at mennesker som uttaler seg i kommentarfelt eller diskusjoner i sosiale medier ikke vet hva de snakker om, og bruker dette som argument for å ikke kommentere og diskutere, gjør vi oss fullstendig irrelevante som meningsbærere- og ytrere i vår samtid, skriver han, og slår fast:

– Opinionsledere må tørre å mene noe, hvis en ønsker å ha en veiledende rolle.

Å ikke nå fram i diskusjoner mener han er et dårlig argument for ikke å delta i debatten.

– Det samme vil i så fall kunne gjelde i offentlige møter i kommunens regi, eller rundt kaffebordet på lokalbutikken, som også til tider kan være usaklige og lite konstruktive, skriver han.

LES OGSÅ: – Hjerneslaget fikk meg til å tenke over livet, sier Bjarte Tjøstheim som er aktuell med NRK-serien Presten

Avviser kritikken

Kommunikasjonsdirektør i Kirkerådet, Ingeborg Dybvig, svarer ham i samme tråd på Verdidebatt, og sier også det samme til Vårt Land:

– Nei, vi avviser ikke en hel medieform, og vi har aldri bedt prester droppe nettdebatt. Det er en tittel Vårt Land har skrudd sammen.

Veiledningen fra Kirkerådet står hun likevel fortsatt for, men ønsker å komme med noen ­nyanser:

– Med retningslinjene ønsker vi å peke på at sosiale medier er et offentlig rom, og det trenger man å være bevisst på. Som prest er det stor forskjell på å diskutere med mennesker på ­lokalbutikken og på Facebook. Det jeg ytrer på Facebook kan fort spre seg langt utenfor min egen Facebook-vennekrets. Det er det fremdeles ikke alle som forstår.

LES OGSÅ: Presteleder vil ikke advare prester mot nettdebatt

Under revidering

– Bør prester droppe nettdebatter fordi «det ikke fører frem»?

– Vi har fått mange nyttige innspill etter at denne saken ble kjent, og ett av dem er å nyansere hva som menes med «nettdebatt». Det foregår mange konstruktive diskusjoner på nett. Samtidig er det for eksempel Facebook-tråder, som fort ender med personangrep, hvor jeg fortsatt mener man ikke oppnår mye med å delta.

Retningslinjene for kirkeansattes bruk av sosiale medier er overordnede, noe som ikke er uvanlig i større organisasjoner og bedrifter, peker Dybvig på.

– Den norske kirke har over 7.000 ansatte på alle nivåer. De fleste er ikke opinionsledere. Og selv de som er det, kan kanskje av og til ha godt av å ta et skritt tilbake og tenke seg om før de debatterer på sosiale medier.

Det arbeides nå med etiske retningslinjer som skal gjelde for alle ansatte i Den norske kirke, det nye rettssubjektet som blir opprettet fra 1. januar 2017. Ifølge Dybvig vil det her vil bli gitt tydelige råd om rollebevissthet og ansvar som kirkeansatt.

LES OGSÅ: Folkeskikk på nettet

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt