Nyheter

80 timers langt bibelmaraton

Kronprinsessen blant de som har lest til nå.

«Ta plass og hør etter. Vi skal lese Bibelen fra perm-til-perm».

Akkurat på slaget klokken 09.00 i dag morges begynte lesningen fra 1. Mosebok.

«I begynnelsen skapte Gud himmelen og jorden. Jorden var øde og tom, mørke lå over dypet, og Guds ånd svevde over vannet. Da sa Gud: «Det skal bli lys!» Og det ble lys. Gud så at lyset var godt, og Gud skilte lyset fra mørket. Gud kalte lyset dag, og mørket kalte han natt. Og det ble kveld, og det ble morgen, første dag.»

Og slik vil det fortsette, ord-for-ord i mer enn 80 timer, for bibeltekstene vil bli lest opp kontinuerlig til siste ord er sagt.

Kongelig besøk

Og senere i dag, når opplesningen har kommet til disse ordene «til deg, Herre, setter jeg min lit. La meg aldri i evighet bli til skamme! Fri meg og redd meg ved din rettferdighet! Vend ditt øre til meg og frels meg!» er det Kronprinsesse Mette-Marit sin tur til å lese høyt. Hun skal markere jubileet ved å lese vers 1 til 9 fra Salme 71.

– Bibelselskapet setter stor pris på at Kongehuset prioriterer deltagelse ved jubileet. Dette understreker den gode støtten vi har hatt fra Kongehuset i hele vår 200 år lange historie, uttaler generalsekretær i Bibelselskapet, Ingeborg Mongstad-Kvammen, til NTB.

– For den kompakte majoritet er dette helt ukontroversielt. Jeg tror faktisk de fleste forventer et slikt engasjement. For monarkiet ville det vært mye verre om man ikke stilte opp for kirken og Bibelselskapet: Da ville oppslutningen om kongehuset stupt brutalt, har Trond Blindheim, rektor ved Høyskolen Kristiania, tidligere uttalt.

– Tar ansvar

I lyset fra solen er det flere som har møtt opp for å følge opplesningen som foregår i den ombygde containeren på domkirkeplassen i Oslo. På hjørnet mellom Karl Johan og Kirkegata.

– Uten Bibelen og Guds ord ville vi ikke hatt noen kirke. Så det er flott at unge mennesker tar ansvar og åpner Bibelen opp for alle som befinner seg på Karl Johan, sier biskop Ole Christian Kvarme.

Bibelmaratonet vil vare dag og natt helt frem til søndag kveld. Da avsluttes det hele med lesning av Johannes'åpenbaring i Oslo Domkirke.

– Betyr mye for meg

Grunnen til at det skjer er for å markere Bibelselskapets 200-årsjubileum.

– Det er stort at Bibelselskapet er 200 år. Jeg var selv generalsekretær der i nesten 11 år, sier Kvarme og fortsetter:

– Bibelselskapet har betydd mye i mitt personlige liv og som Oslos biskop. Bibelselskapets arbeid er noe av kjølen i kirkens liv.

– Lesing, rap og dramatisering

At Bibelen i tre døgn skal leses opp ved Oslos hovedgate, kan vekke reaksjoner har Ingeborg Mogstad-Kvammen, generalsekretær i Bibelselskapet uttalt til Vårt Land.

Det er rundt 50 bidragsytere som skal lese, rappe, eller dramatisere hver sine passasjer fra Bibelen. Leder ved Oslosenteret for fred og menneskerettigheter, Kjell Magne Bondevik, samt Kristelig Folkepartis Kjell Ingolf Ropstad, er blant bidragsyterne.

Ansvaret for opplesningen har Laget og Ungdom i Oppdrag. I tillegg vil frivillige ungdommer fra store deler av landet bidra som tekstlesere. Det kommer også tekstlesere fra utlandet, og deler av teksten vil bli lest på samisk.

Vårt Land streamer opplesningen live – du kan følge den her.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter