Nyheter

680 reiser hjem frivillig

På Oslos busskur oppfordrer UDI utviste asylsøkere til å søke om pengestøtte til ­hjemreise før 1. september. NOAS tror ikke kampanjen har noen stor effekt.

Informasjonskampanjen startet­ 13. juli.

– Vi har allerede merket stor pågang på nettsidene våre, trafikken har økt med over 200 prosent. Det viser at kampanjen fungerer, mener Bente Astad, fungerende fagsjef i region- og mottaksavdelingen i Utlendingsdirektoratet (UDI).

Personer som får endelig avslag på asylsøknaden, blir gitt en frist til å reise ut fra Norge. Reiser man ikke ut før det, er man her ulovlig. De som reiser frivillig, kan få med seg pengestøtte, og norske myndigheter kan betale hjemreisen. Men fra 1. september blir pengestøtten mye lavere for de som er i landet ulovlig.

Plikt

Mange asylsøkere med avslag bor ikke på mottak, men i private leiligheter på ukjent adresse. UDI mener endringene i støtteordningen er så store at de har plikt til å informere bredt.

– For å nå dem med informasjon må vi gå ut i offentligheten og særlig på møteplasser og kommunikasjonskanaler vi er kjent med at de bruker, sier Astad.

Så langt i år er det 680 personer som har fått innvilget søknad om støtte til assistert retur. Gjennomsnittlig har de fått litt over 17.000 til å starte et liv i hjemlandet.

Den største søkergruppen er russere, deretter kommer Bangladesh og Afghanistan. UDI sier effekten av kampanjen først vil synes på søkerstatistikken om noen uker.

– Det er gjerne en litt lengre tankeprosess fra man har fått informasjon til at man faktisk velger å søke, sier Astad.

Flerspråklig

Plakatene finnes på seks ulike språk: Engelsk, russisk, arabisk, somali, kurdisk og dari. UDI mener dette er helt nødvendig for at kampanjen skal forstås.

– Mennesker uten lovlig opphold kan sjelden norsk, derfor henvender vi oss til denne gruppen på deres eget språk. Det gjør informasjonen mer relevant for dem informasjonen gjelder, sier Astad.

Norske politikere har tidligere fått kritikk for kampanjer som vil avskrekke asylsøkere fra å komme til Norge. Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) mener denne kampanjen er noe helt annet fordi den informerer dem som alt har fått avslag på asylsøknaden.

– Vi er glad for at UDI informerer tydelig om endringene i støtteordningene. Informasjon er nøkkelen om man skal få asylsøkere med avslag til å returnere. Men vi tror ikke denne kampanjen og endringen i regelverket vil få den effekten politikerne håper, sier Ann-Magrit Austenå, generalsekretær i NOAS.

Ansikt til ansikt

Men plakater og generell informasjon tror hun ikke er løsningen.

– De må få en samtale ansikt til ansikt med noen som kan forklare hva som er blitt vurdert og hvorfor myndigheten har endt på nei. Da tror jeg flere vil forsone seg raskere med at de ikke har muligheter i Norge og kunne startet med å forberede seg på å reise hjem, sier Austenå.

Hun skulle ønske UDIs klare holdning til informasjonsplikt ville resultere i bedre individuell informasjon til asylsøkerne tidligere i prosessen.

– Mange asylsøkere forstår ikke avslaget de får fra UDI ­eller UNE. Det er gjerne skrevet på et vanskelig juridisk språk. Vi tror at flere ville returnert om de fikk hjelp til å forstå avslaget, sier Austenå.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Ingen stor effekt

At litt flere enn ellers vil søke om assistert retur nå før endringen 1. september tror Austenå er sannsynlig. Men en stor økning tror hun ikke det blir.

– Mange av de som lever som papirløse, har for eksempel psykiske problemer og klarer i liten grad å ta store beslutninger om eget liv. Disse vil ikke se noe håp i å returnere til hjemlandet uansett om de får informasjonen om endringen i støtteendringen, sier Austenå.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter