ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

Som abonnent på Vårt Land får du:

Läs mer

655 ønsket kjønnsskifte

John Jeanette er en av dem som har fått endret kjønn på papiret det siste året. – Jeg har rett og slett blitt et bedre menneske, sier hun.

ANNONSE
ANNONSE
Nyhet

– Det har vært en stor lykke. Jeg har blitt et roligere og rausere og rett og slett bedre menneske. Jeg var ganske frustrert før byttet, slik at jeg ikke fungerte optimalt, sier John Jeanette Solstad Remø.

Hun er en av 655 personer som har benyttet muligheten til å søke om å skifte kjønn i folkeregisteret i løpet av året ordningen har eksistert. De fleste sakene er godkjent, noen er fortsatt til behandling og noen få er avsluttet fordi søkeren ikke har sendt inn nødvendige skjema.

Tror ikke på ‘smitteeffekt’

Fram til 1. juli i fjor kunne man ikke endre juridisk kjønn uten å ha fått en diagnose, startet ­medisinsk behandling og blitt sterilisert. Nå avgjør personen selv kjønn basert på egen opp­levelse. Før byttet av bokstav i passet, opplevde Remø omtrent daglig at hun måtte forklare hvorfor hun så ut som en dame, men var mann på papiret.

Juridisk kjønn

  • Lovforslaget innebærer at personer som opplever å tilhøre et annet kjønn enn de er registrert med, skal ha rett til å endre dette basert på egen opplevelse av kjønn.
  • Personer som har fylt 16 år søker selv om å få endre sitt juridiske kjønn.
  • Barn og unge mellom 6 og 16 år må søke sammen med sine foreldre.
  • Dersom bare en av foreldrene samtykker, kan Fylkes­mannen i Oslo og Akershus likevel innvilge søknad om å endre juridisk kjønn dersom dette er til barnets beste. Barn under 6 år kan bare få endret juridisk kjønn dersom de har en medfødt usikker somatisk kjønnsutvikling. Tilstanden må dokumenteres av helsepersonell.

For å lese innholdet på vl.no trenger du et abonnement. Allerede abonnent? Logg inn

Få tilgang nå! Prøv oss gratis

  • Tilgang til alt vårt innhold på vl.no.
  • Tilgang til morgendagens avis allerede 21.15 kvelden i forveien som e-avis
  • Etter 3 uker stopper abonnementet automatisk.
  • 
Du får etter endt prøvetid et spesielt godt tilbud på et Vårt Land-abonnement

Prøv oss i 3 uker gratis Eller se flere alternativer