Nyheter

2.900 fattige venter på ferie

Røde Kors og Blå Kors rapporterer om stor etterspørsel etter ferietilbud for økonomisk vanskeligstilte familier. – Det er et stort udekket behov, sier Blå Kors.

I 2017 bevilget Solveig Horne rundt 26 millioner kroner til ferietiltak for fattige barn. Likevel er det mange som søker, men som ikke får plass, viser Vårt Lands kartlegging.

– Flere penger gir flere ferier, sier Inger Sørensen, som har hovedansvar for Blå Kors Ferier.

For å dekke behovet, ønsker Sørensen at politikerne kommer på banen.

– Dette er et problem som må prioriteres politisk. Vi vet mye om barnefattigdom og de utfordringene det medfører, sier Sørensen.

LES OGSÅ: – Halver andelen fattige barn, så blir bildet riktig

Lang feriekø

– Vi merker en stor pågang, sier Kristina Rickfelt, leder for Ferie for alle, et gratis ferietilbud for familier som strever økonomisk.

Tilbudet er arrangert av Røde Kors, og har som formål å «dempe konsekvensene av å leve opp i fattigdom» i Norge. I år hadde de 2400 plasser til barn og voksne fordelt på 52 ferieopphold over hele landet. Dette er en solid økning fra i fjor, da Røde Kors arrangerte 41 ferieopphold.

Til tross for økt kapasitet er ventelistene til Røde Kors sine ferietilbud lange. For hver som fikk plass i år var det mer enn én på venteliste.

– Vi har 2.900 foreldre og barn på venteliste i dag. Det har vært en jevn økning i familier som ønsker å reise med oss, sier Rickfelt.

– Hva skal til for å nå ut også til de som står på venteliste?

Vi er helt avhengige av at andre organisasjoner også er med å bidra. Røde Kors kan gjøre mye, men vi kan ikke dekke hele behovet, sier hun. Rundt 350 har jobbet frivillig med Ferie for alle denne sommeren.

LES OGSÅ: – Fattigdomsgrensen er meningsløs

Mørketall for behovet

Inger Sørensen fra Blå Kors tegner et liknende bilde.

– For hver person som deltar, er det like mange som søkte, men som ikke fikk plass, sier Sørensen. Til sammen deltok rundt 400 personer på Blå Kors Ferier.

– Det er et stort udekket behov. Det er mange fler som ikke står på ventelistene, men som likevel har behov for et ferietilbud, sier Sørensen. Hun mener tilbudet deres er relativt ukjent fordi det i liten grad markedsføres.

– I tillegg er det nok skambelagt for mange å oppsøke et slikt tilbud, sier hun.

Blå Kors tilbyr ferie til mennesker og familier som har utfordringer knyttet til helse og økonomi.

– Det handler om både fysisk og psykisk uhelse. Mange av disse trenger ferie, men har ikke mulighet til å arrangere det selv, sier hun.

Hun understreker at organisasjonen er avhengig av frivillig innsats.

– Uten dem ville ikke noe av dette vært mulig, sier Sørensen.

LES OGSÅ: Total uenighet om norsk barnefattigdom

Prioriterer de som trenger det mest

Rickfelt ønsker at Røde Kors kunne nå ut til enda flere, men understreker at det viktigste for dem er å opprettholde kvaliteten i tilbudet.

– Vårt mål er å ha verdens beste ferie for de som trenger det aller mest. For at vi skal få til dette kan vi ikke ha for store grupper, sier hun.

– Alle må bli sett og ivaretatt når de er på ferie med oss.

For å nå ut til de som trenger det mest, samarbeider de med hjelpeapparat rundt familiene.

– Ingen familier kan søke selv, men må meldes på av en annen aktør. Dette kan være Nav, barnevern, skolehelsesøster, lærere eller de som jobber på den lokale fritidsklubben. Vi er derfor avhengige av at de gjør en god vurdering av familiens behov, sier Rickfelt.

LES OGSÅ: Erna Solberg lover fritidsaktiviteter til alle

Oppfordring til skolestart

Det er når ferien er over og barna starter på skolen at de som kanskje ikke fikk dratt de mest spennende stedene kjenner mest på dette, sier Kristina Rickfelt fra Røde Kors.

Hun har en klar oppfordring til foreldrene.

– La oss snakke mindre om hvor vi har vært i ferien, og mer om hva man har gjort. Da vil alle kunne ha noe spennende å dele, og det vil gjøre det lettere å komme tilbake til skolen etter en lang ferie.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter