Nyheter

150 år med ­misjon – stadig færre misjonærer

Denne uken er det 150 år siden Lars ­Skrefsrud startet ­Santalmisjonen, som for 16 år siden ble slått sammen med Indremisjonsselskapet. I organisasjonen diskuterer man fortsatt om misjonsarbeidet tapte på sammen­slåingen.

Mange var skeptiske, sier Hans Tore Løvaas. Han var konstituert generalsekretær da Den norske santalmisjon etter 130 år med misjonsvirksomhet i utlandet, bestemte seg for å diskutere en mulig sammenslåing med Det norske lutherske indremisjonsselskap. I 2001 var den nye organisasjonen Normisjon en realitet.

– Tanken var at vi hver for oss var vi i en nedadgående spiral, men om vi slo oss sammen kunne vi se mer frimodig framover og engasjere nye generasjoner i arbeidet, sier Hans Thore ­Løvaas.

Pengestrømmen

Den pensjonerte misjonslederen legger ikke skjul på at også han selv var skeptisk til sammen­slåingen. Konflikten gikk på ­balansen mellom indre- og ytre-­
misjon, altså misjon i eget land eller i utlandet.

– Jeg la fram en del avhandlinger om sammenslåing av kristne organisasjoner, blant annet fra USA. Disse dokumenterte at man etter sammenslåing som regel ender med et resultat som ikke er større enn den største parten var. Én pluss én blir da mindre enn to.

For Løvaas var særlig forskjellen på strukturene til Santal-­misjonen og Indremisjonen et mulig problem.

– Indremisjonen var – med rette – opptatt av de lokale lagene.­ Dermed går pengestrømmen ut til regionene, som leirsteder og foreninger, mens minimalt går inn til sentrale forpliktelser. Santalmisjonens struktur var nærmest motsatt: Her sendte de lokale kretsene mest mulig penger inn til organisasjonen sentralt, for at det skulle komme til nytte i det utadretta arbeidet.

I tillegg til Indremisjonens ­desentraliserte struktur, var også størrelsesforholdene mellom dem og Santalmisjonen en kilde­ til bekymring for sistnevnte.

– Når en hadde en forholdsvis liten ytremisjonsorganisasjon og en stor indremisjonsorganisasjon, var det noen som fryktet at særlig ytremisjonsengasjementet skulle bli svekket ved fusjonen, sier Tormod Engelsviken, professor emeritus i misjonsvitenskap.

LES OGSÅ: Misjonærene – bedre enn sitt rykte.

‘Fikk rett.’

I dag mener ­Løvaas at spådommene hans slo til: ­Siden de regionale enhetene er selvstendige blir mer penger fordelt lokalt, mens mindre brukes på misjonsarbeid ute i verden. I Santalmisjonens siste år gikk hele 29 millioner til misjonsvirksomhet i utlandet.

I dag, 16 år senere, ble det overført 21,7 millioner til feltene­ fra gaveinnsamlinger, ifølge øknomikonsulent i Normisjon, Øyvind Jordheim.

I tillegg går 5,5 millioner til misjonærenes lønnskostnader. Det vil si en nedgang på to millioner, mens prisene­ og lønningene har steget med 33 prosent. I tillegg kommer 13,8 millioner i Norad-midler.

Jordheim kan ikke gi noe prosentmessig anslag på fordelingen mellom ytre- og indremisjon.

– Den desentraliserte strukturen til Normisjon gjør det vanskelig å regne ut balanseforholdet, men tilskuddet til ytremisjon har vært relativt stabilt de seneste årene, sier Jordheim.

LES OGSÅ: Misjonsorganisasjonene endrer seg i møte med statens føringer.

Misjonærsvikt

Antall misjonærer i oppdrag har falt vesentlig siden sammenslåingen i 2001. Hans Thore Løvaas forteller at Santalmisjonen hadde mellom 40 og 50 misjonærer på sammenslåingstidspunktet. I dag har Normisjon 22 misjonærer.

Førsteamanuensis Kristin ­Norseth ved Menighetsfakultetet påpeker at antallet misjonærer er nedadgående i Norge og ellers i det globale nord.

– Det skyldes til dels sekulariseringen og motstanden mot ­misjon, som følge av både postkolonial kritikk og misjonærbarnas ve og vel. Men nedgangen henger også sammen med at man faktisk har fått sterke ­nasjonale kirker som står på egne ben og ikke lenger trenger misjonærer i samme forstand som før.

Hans Thore Løvaas tror ­Normisjon kan havne i en ond sirkel av nedskjæringer: Man tar seg ikke råd til flere utsendinger, og dermed mister man også ­mulige inntekter disse utsendingene kan skape seg på egenhånd.

– Tidligere kunne vi satse på at de nye utsendingene ville skape nok midler til å finansiere både egen lønn og prosjektet sitt. For eksempel sykehuset i Okhaldhunga, som drives av Kristin og Erik Bøler. De genererer millioner av kroner og er drevne talspersoner, sier Løvaas.

Tormod Engelsviken fra MF nyanserer bildet av hvorfor vi har færre misjonærer i dag.

– Misjonen er blitt annerledes. Nå støtter en i større grad enn før lokale kirker og deres egen evangelisering. I pionerfasen kom misjonærer fra Vesten til det globale sør og startet arbeid der det ikke var noen kristne. Nå har Normisjon kirker i Bangladesh og India og andre steder som de samarbeider med – så det holder ikke å vurdere misjonsinnsatsen ut fra antallet utenlandske misjonærer, sier Engelsviken.

Han tror antallet norske misjonærer vil holde seg ganske jevnt i tida framover, men påpeker at det i dag er flere som er ute i kortere perioder, og ikke som ofte tidligere, et helt liv.

KOMMENTAR: Misjonen var med på å bane veg for feminismen.

– Misjonen er blitt annerledes, sier Tormod ­Engelsviken, professor emeritus i misjonsvitenskap.
– Misjonen er blitt annerledes, sier Tormod ­Engelsviken, professor emeritus i misjonsvitenskap. Foto: Øystein Franck-Nielsen/arkiv

Framtida

Hans Thore Løvaas tror også indremisjonsarbeidet kan hjelpe ytremisjonen i framtida, og at disse aktivitetene framfor å utelukke hverandre, er nødvendige. Det sterke barne- og ungdomsarbeidet her hjemme, gjennom ACTA, gir håp for framtidas misjon, mener han.

– Det er ikke nødvendigvis motsetninger mellom indre- og ytremisjon. Arbeidet kan skape nytt globalt engasjement i den kommende generasjonen, og man har flere forsamlinger som systematisk gir deler av kollekten til internasjonale prosjekter. Men jeg føler likevel at strukturen på Normisjon forhindret den sentraliseringen vi trengte for å oppfylle forpliktelsene i det ­internasjonale arbeidet, avslutter Løvaas.

Les mer om mer disse temaene:

Arne Borge

Arne Borge

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter