Klima

Øystatene øyner nytt håp i Paris

Flere store land signaliserer nå at Paris-avtalen kan bli mer ambisiøs enn planlagt. Togradersmålet kan byttes ut med 1,5-gradersmål.

– Jeg har begynt å tro det er mulig å få inn 1,5 graders-målet i avtaleteksten nå. Det er flere land her som har begynt å gå inn for å begrense oppvarmingen til halvannen grad, sier Maina Talia, del i delegasjonen fra Tuvalu til Paris.

Frem til denne uken er det togradersmålet som har stått på Paris-delegatenes agenda. Samtidig har land som stillehavsøyene og alliansen av minst utviklede land stått beinhardt på at temperaturøkningen må stoppes på 1,5 grader. De har støtte fra et så og si samlet sivilsamfunn.

– 1.5 grader er mer enn et tall for oss. Det definerer vår overlevelse, vår rett til å eksistere. Øker temperaturen mer enn det, synker øyene våre i havet, forklarer Talia.

LES OGSÅ: U-land visste ikke om egne klimamål

Kan snu avtalen mot helt ny kurs

Steffen Kallbekken, forsker fra klimastiftelsen Cicero som har fulgt forhandlingene i flere år, bekrefter Talias inntrykk: I forhandlingslokalene i Paris hviskes det om at det pågår samtaler som kan snu klimaavtalen på helt ny kurs:

– Det er vanskelig å få helt tak på hva som skjer, men fra ulike kilder her får jeg rapporter om at det skal være en såkalt ambisjonskoalisjon på gang. Det vil si en gruppe av land som har gått sammen om å prøve å høyne ambisjonene i avtalen på ulike måter. Det er uklart hvilke land det er snakk om, men 1,5-gradersmålet skal være en del av dette, sier Kallbekken.

Flere store land er ombord

Representanter fra land som Tyskland, USA, Frankrike og Australia har de siste dagene uttrykt støtte til 1,5-gradersmålet på ulike måter. Mandag gikk også Canada ut og støttet målet. De har tidligere vært blant de mest gjenstridige i forhandlingene,

Tirsdag kveld kom også viktige nyheter gjennom dagsrapporten som den norske klimaministeren Tine Sundtoft og Saint Lucias James Fletcher. De to har sammen har fått oppdraget om å øke ambisjonsnivået i Paris-møtets siste uke. Her står det at de har identifisert en vilje blant «de fleste parter» om at 1,5-gradersmålet skal reflekteres i avtaleteksten.

Kallbekken sier at det langt fra er sikkert at målet går inn i avtaleteksten. Men det kan bli enighet om å skrive inn en referanse til hvor viktig det er for mange av verdens land at oppvarmingen begrenses til 1,5 grader. Også det vil være av stor betydning.

LES MER: – Tiden er inne for å vise dem at vi er redde

Havet stiger, jordmasser raser ut

Talia, som leder klimaarbeidet til Tuvalus største kirkesamfunn, beskriver at effektene av klimaendringene allerede er skremmende tydelig. På Stillehavsøyene er kirken en av de viktigste driverne i klimaarbeidet. Men de merker det er grenser for tilpasning.

Allerede i dag opplever de at havet har begynt å stige, og har allerede «mistet en av øyene til havet, stormene og intensiteten i dem tok den». Vann har begynt å piple opp fra under landoverflaten, jordmasser forsvinner.

– Det er vanskelig for oss å tilpasse oss dette. Landet synker. Men vi vil ikke forlate øya vår, sier Talia.

LES MER: Les klimaaktivistenes egne vekkelseshistorier

Norge bør jobbe for 1,5 grader

Lan Marie Nguyen Berg, nyslått miljøbyråd for Miljøpartiet i Oslo, er til stede i Paris. Hun har tidligere bodd på Tuvalu, der hun med Fritt Ord-støtte blogget om klimaendringer på øystaten i et halvt år.

– Allerede i 2011 opplevde jeg at folk var veldig bekymret for fremtiden, og at mange hadde begynt å flytte derfra. De følte seg ikke trygge på hvor de skal kunne oppdra barna sine, hvor de skal bo, og hva som skal skje med øysamfunnet deres.

Berg mener bestemt at Norge burde jobbe for å begrense global oppvarming til 1,5 grader. Ikke bare for folk i øystatene sin skyld, men for «millionene av menneskene i land som Bangladesh, Vietnam, over hele verden, som må flykte fra hjemmene sine på grunn av flom, tørke og ekstremvær».

LES MER: USA går forbi Norge i klimarangering

Saudi-Arabia kan blokkere

Klimaforsker Kallbekken understreker at selv om flere land støtter forslaget, skal det likevel bare ett land til for å blokkere hele målet. Saudi-Arabia kan bli en slik bremsekloss.

Hvilken betydning vil det ha om 1,5-gradersmålet kommer inn?

– Det er vanskelig å si hva det vil bety i praksis. Blant annet fordi mange mener det allerede er uoppnåelig å i det hele tatt nå togradersmålet. Men det jeg hørte en politiker si, var at hvis man får 1,5 grader inn i avtalen, klarer man kanskje å begrense det til to. Det gir i det minste et svært tydelig signal om hvor viktig dette er.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima