Nyheter

Årets 10 viktigste religionsnyheter

Likekjønnet ekteskap kåret til årets sak av forbund for religionsreportere.

Det USA-baserte forbundet for religionsreportere har mot slutten hvert år siden 1970 kåret årets viktigste saker om tro og religion. I år troner høyesteretts avgjørelse om likekjønnet ekteskap på topp.

Forbundet er globalt, men har base ved journalisthøgskolen i Missouri i USA, noe som nok preger listen.

1) Amerikansk høyesterett avgjør med 5 mot 4 stemmer at nasjonale ekteskapsrettigheter også skal gjelde for likekjønnede par.

2) Tusener av flyktninger, mange av dem fra Syria, strømmet til Europa landveien og over middelhavet. De har møtt motstand fra ytre høyre i noen land, og slitasje og skepsis også fra de som først ønsket dem velkommen.

3) IS utvidet sitt skrekk-regime i Syria og Irak, og tar på seg ansvaret for at en jordansk pilot ble brent levende, halshugging av 21 koptiske kristen, hundrevis av drepte da et russisk passasjerfly ble bombet, samt bombing av Beirut og Paris.

4) Anti-islamsk retorikk blusser opp i USA og Europa. Politikere har tatt til orde for mer overvåking av muslimer, og stans av muslimske flyktninger ved grensene.

5) Pave Frans historiske besøk til USAs østkyst. Paven møter folkemengder i Washington, New York og Philadelphia, og taler til både FN og den amerikanske kongressen.

6) Paris opplever sitt andre store terrorangrep i november, når terrorister knyttet til IS dreper tilsammen 130 mennesker i en konsertsal, på fortauskafeer og utenfor en fotballstadion.

7) Pave Frans tar opp klimahansken, ber verden bytte ut fossilt brennstoff, og fordømmer bruk-og-kast-kulturen. Andre religiøse ledere gjentar kravene foran klimatoppmøtet i Paris.

8) Ni svarte amerikanere blir drept i et rasistisk motivert angrep på en kirke i Charleston i USA. Hendelsen fyrer opp under debatten om det amerikanske sørstatsflagget, som av de fleste regnes som et rasistisk symbol, men som likevel flagges ved mange sørstatsinstitusjoner.

9) Emneknaggen #BlackLivesMatter brukes for å sette fokus på at mange svarte drepes av amerikansk politi, og øke bevisstheten om ulikheter ved amerikanske universitet. kampanjen får støtte fra kristne, jødiske og muslimske forsamlinger.

10) Pave Frans fortsetter reformer av Vatikanet. Avslutter tilsynet av amerikanske nonner, taler de trengendes sak, strømlinjeformer prosessen rundt annullering av ekteskap, og anbefaler en mer omsorgsfull tone i spørsmål om skilsmisse og gjengifte.

Resten av listen finner du hos Religious Newswriters Association.

Les mer om mer disse temaene:

Turid Sylte

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter