Nyheter

Nabokrangler koster 23 millioner

Dyre feider om hekk og trær.

Trær som tar utsikt, feilplasserte hekker og trampoliner er de vanligste årsakene til nabokonfliktene.

De fleste hjem- og husforsikringer tilbyr rettshjelpserstatning. Utbetalingene fra forsikringsselskapet If til advokathjelp i forbindelse med nabotvister gikk opp fra 6 til 9 millioner kroner fra 2007-2008. Dette er en økning på 50 prosent. Foreløpige tall for 2009 viser enda høyere utbetalinger.

Totalt betaler forsikringsselskapene ut 23 millioner til rettshjelp i forbindelse med om lag 1.000 nabotvister årlig, ifølge Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH).

To eksempler på tvister:

Et høyt tre som stjeler utsikt kan irritere naboen så mye at han tar sagen i egne hender.

Krangel om tomtegrense ender med at den ene naboen flytter hekken mens den andre er på ferie.

Forsikringsselskap og konfliktråd melder også om saker som har endt med vold og trusler.

Står på krav. Folk står mer på kravene. Høye boligpriser har muligens ført til at folk er mer bevisste på å sikre det som er deres, for eksempel når det gjelder veirett og tomtestørrelse, forteller Jorunn S. Raanes, leder for ansvar og rettshjelp i If.

Hun er også skeptiske til enkelte advokater som gir dårlige råd fordi de tjener mer på hovedforhandlinger enn en minnelig løsning.

Antall saker har holdt seg stabilt, men de som krangler, krangler om mer, melder FNH.

Snakke. Det beste rådet Raanes kan gi irriterte naboer, er å snakke sammen.

Å møte naboen med advokat og paragrafer er ikke bra for forhandlingsklimaet. I utgangspunktet er de fleste folk fornuftige, så dialog er den beste veien å gå. Utfordringen vår er at når vi får saken på bordet er advokat ofte koblet inn, sier hun.

Rike klager. Det er de som har mest, de med fine tomter og fine hus, som krangler mest. Samtidig krangles det mer i byene for der bor folk tettere, mener Stine Neverdal, kommunikasjonsrådgiver i FNH.

Hun tror mange konflikter kunne vært unngått dersom man hadde vist litt mer toleranse og respekt for annen manns eiendom.

Heldigvis løses en del konflikter i andre instanser enn rettssystemet. Og det kan jo være lurt. Man skal jo være naboer etterpå også, sier hun.

Gratis. Konfliktrådet kan være et godt alternativ til dyre advokater og lange prosesser i rettssystemet. Der tilbys uenige naboer gratis megling. Ordningen er frivillig, og de fleste konfliktene løser seg.

Det største skrittet er å i det hele tatt komme til megling. De aller fleste sakene ender med en avtale som overholdes, forteller Tone Skåre, leder for konfliktrådet i Oslo og Akershus.

Omtrent 5 prosent av alle sakene konfliktrådene har på landsbasis, cirka 450, er nabokrangler. Saksbehandlingstiden er kort. Gjennomsnittstiden fra saken kommer på bordet til avtale er inngått ligger på 3-4 uker.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter