Nyheter

Offensiven mot Gaza fortsetter mens verden mekler

En rekke nye israelske angrep tirsdag morgen drepte sju personer på Gazastripen.

Det opplyser talsmann Ashraf al-Qudra i det palestinske helsevesenet.

De siste angrepene førte dødstallet på palestinere opp til 583, ifølge al-Qudra, hvorav et stort flertall er sivile.

Natt til tirsdag ble to israelske soldater drept i sammenstøt med Hamas-krigere inne på den tett befolkede enklaven, og antall israelske soldater som er drept i konflikten er nå 27.

Vestbredden. Volden spredte seg mandag også til Vestbredden, der det i flere uker har vært spent. Mandag skjøt og drepte israelske soldater en palestinsk mann mens de prøvde å spre demonstranter som kastet steiner.

En israeler skjøt og drepte en palestiner som hadde kastet stein på bilen hans, mens et annet sted ble en israeler alvorlig såret da en palestiner skjøt mot ham fra bilen sin.

UNICEF opplyser at 121 palestinske barn er drept, og at seks israelske barn er såret. Bare det siste døgnet er 28 barn drept på Gazastripen.

FNs organisasjon for palestinske flyktninger UNRWA melder at 100.000 palestinere har flyktet fra nabolagene nord på Gazastripen som Israel har gått inn i, og søkt tilflukt i de 69 skolene som UNRWA driver.

Kom med penger. USAs utenriksminister John Kerry kom til Kairo mandag kveld i håp om å få partene til å godta Egypts forslag til våpenhvile. På et møte med FNs generalsekretær Ban Ki-moon kunngjorde han at USA gir 47 millioner dollar i humanitær hjelp til Gaza.

Han sa at USA er dypt bekymret for de menneskelige konsekvensene på Gazastripen av det han kalte Israels legitime rett til å forsvare seg.

Kerry planlegger å bli i Kairo til onsdag. Det er ikke klart hvor han drar da, men trolig skal han møte emiren av Qatar, som har nære forbindelser til Hamas. Hamas' leder Khaled Meshaal bor også i Qatar.

Israelsk radio sier at militante i Islamsk hellig krig på Gazastripen har sagt at Israel og Hamas kan komme til å bli enig om en fem timer lang humanitær våpenhvile for å la sivile handle inn mat og andre forsyninger.

Mellommann borte. Men amerikanske diplomater innser at det kan bli vanskeligere enn før å få til avtaler mellom Hamas og Israel siden Egypt, som lenge har vært mellommann, har liten innflytelse på Hamas etter militærkuppet mot Det muslimske brorskapet.

Egypt la i forrige uke fram et forslag til våpenhvileavtale, som Israel aksepterte, men som Hamas avviste fordi de sier de ikke er blitt konsultert i det hele tatt.

Hamas krever også en garanti for at den israelske og egyptiske blokaden av det lille, men ekstremt folketette området, skal oppheves, og at Israel løslater flere hundre palestinere som ble arrestert da Israel jaktet på dem som drepte tre israelske tenåringer på Vestbredden.

– Verden må forstå at Gaza har besluttet å få slutt på blokaden ved hjelp av sitt blod og sitt heltemot, sa Hamas-lederen Ismail Haniyeh på TV.

Ikke hastverk. Israel på sin side har heller ikke hastverk med å avslutte offensiven mot Gazastripen, som har som formål å ta ut så mange som mulig av Hamas' raketter og ødelegge tunnelene som er gravd ut under grensa til Israel.

Hamas har en rekke ganger den siste uka forsøkt å infiltrere Israel gjennom tunnelene for å angripe landsbyer og militærleirer langs grensa.

– Dette er ikke tidspunktet for å snakke om våpenhviler. Vi må gjøre ferdig vårt oppdrag, og oppdraget er ikke ferdig før trusselen fra tunnelene er fjernet, sier Gilad Erdan, som er medlem av statsminister Benjamin Netanyahus indre kabinett.

Brende på plass. Også utenriksminister Børge Brende er på plass i regionen, der han har snakket med palestinernes president Mahmoud Abbas og legger press på Hamas.

– Mitt inntrykk etter at jeg snakket med Abbas for andre gang, er at han legger press på Hamas for å få til en våpenhvile. Det er jo tross alt en teknokratregjering i Palestina, så Abbas er formelt sett leder i Gaza også. Det er fortsatt friksjoner mellom de dem, men det at Abbas legger press på Hamas, er en positiv utvikling, sier Brende på telefon til NTB.

Han mener Egypt nå er mer fleksible med hensyn til elementene i en våpenhvile, og at justeringer i forrige ukes forslag er nødvendig.

– Jeg tror man må finne en løsning som innebærer at blokaden delvis heves, ikke minst mellom Egypt og Gaza, for å få inn medisiner, mat og helt grunnleggende humanitær hjelp, sier Brende.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter