Nyheter

Obama: Stopp ebola før hundretusener dør

USAs president ber verden reagere raskt. Sender selv 3.000 soldater til Vest-Afrika.

USAs president Barack Obama ber verden reagere raskt for å stanse ebolaepidemien i Vest-Afrika og hindre at hundretusener av liv går tapt.

– Her er den harde sannheten. I Vest-Afrika er ebola en epidemi som vi ikke har sett maken til. Den spinner ut av kontroll, det blir verre, sa Obama etter et besøk i Det amerikanske senteret for sykdomskontroll i Atlanta.

LES MER HER: Stenger inne 6 millioner mennesker for å stoppe dødsvirus

– Hvis vi iverksetter de riktige tiltakene, kan vi redde liv, men vi må handle raskt. Vi kan ikke somle med dette, framholdt han.

Obama ba om en global innsats mot sykdommen og la også fram USAs planer om sende 3.000 soldater til Vest-Afrika som et bidrag i kampen mot sykdommen.

Ifølge embetsfolk i Washington vil USA blant annet etablere 17 behandlingssentre i Guinea, Liberia og Sierra Leone, landene som er hardest rammet av virussykdommen. Hvert senter får 100 sengeplasser.

LES MER: Ebola tar oppmerksomheten, «sovesyken» tar livene

Norsk opptrapping

Også Norge vil trappe opp sitt bidrag til ebolakampen betydelig, sier utenriksminister Børge Brende (H) til VG.

Hittil har norske myndigheter bevilget 21,5 millioner. I løpet av de nærmeste dagene skal Norge sammen med USAs statlige bistandsorganisasjon USAID legge fram en helhetlig tiltaksplan mot ebola, noe som ifølge Brende innebærer en kraftig opptrapping av innsatsen. Hvor mye det vil være snakk om, er foreløpig ikke kjent.

– Mer detaljer vil komme på plass i løpet av kort tid, opplyser kommunikasjonsrådgiver Eskil Sivertsen til NTB.

Også Kina meldte tirsdag at de vil sende ytterligere 59 leger til Sierra Leone, i tillegg til de 115 kinesiske helsearbeiderne som er i landet fra før.

LES MER: Spansk prest døde av ebola

Kritikk

Obama, som nylig kalte epidemien en trussel mot den nasjonale sikkerheten, er blitt kritisert for ikke å ha gjort mer for å bekjempe epidemien, som Verdens helseorganisasjon WHO sier har kostet minst 2.400 mennesker livet hittil.

Planen innebærer blant annet at det skal opprettes et kontrollsenter i Monrovia for å samordne USAs og andre internasjonale partneres innsats.

De 3.000 soldatene, som omfatter ingeniører og helsepersonell, skal settes inn i byggingen av de nye behandlingssentrene og gi opplæring til rundt 500 helsearbeidere i uka i minst et halvt år.

WHO har etterlyst mer internasjonal bistand og beregner at det trengs minst tre til fire ganger så mange helsearbeidere i de tre landene som det er der nå.

LES MER: Sp: Øk bistanden til over én prosent

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter