Nyheter

Widvey tror på full støtte i kirkeprosessen

Kulturministeren og kirkerådsdirektøren regner med bred politisk oppslutning om neste fase i avviklingen av statskirken.

– Det tydelige skillet mellom staten og Den norske kirke som vi nå legger opp til, er ikke kontroversielt. Jeg regner med at det er bred politisk enighet om forslagene våre, sier kulturminister Thorhild Widvey til Vårt Land.

LES OGSÅ: Lover fortsatt penger til kirken

Skal ikke merkes

Tirsdag formiddag la hun fram departementets høringsnotat om hvordan skilsmissen mellom stat og kirke kan fullføres – uten at medlemmene merker det.

Et hovedpunkt her er at Den norske kirke også etter fristillingen skal finansieres av stat og kommune – og at andre tros- og livssynssamfunn skal likebehandles.

Direktøren i Kirkerådet i Den norske kirke, Jens-Petter Johnsen, er godt fornøyd med hovedsignalene i den orientering statsråden og departementets kirkeavdeling ga pressen og kirkeledelsen tirsdag formiddag.

LES OGSÅ: Mer frihet, samme støtte

Kirkemøtet bestilling

Kirkemøtet i 2013 ba politikerne om å fortsette en skrittvis fristillingen fra staten ved i første omgang å gjøre Den norske kirke til et selvstendig rettssubjekt. Det innebærer at:

• Dagens statsansatte kirkemedarbeidere – pestene, biskopene, Kirkerådet og bispedømmerådene – får kirken som arbeidsgiver.

• Kirken får en selvstendig stilling og ansvar for sin økonomi.

Kirkemøtet i 2013 bestilte også en kortfattet rammelov for Den norske kirke.

– Det departementet nå legger fram, høres ut til å være identisk med det Kirkemøtet har bedt om. Jeg tror ikke det er noen grunn til at det blir stor uenighet om disse forslagene i Stortinget, sier kirkerådsdirektør Johnsen.

LES OGSÅ: Utlendinger avverger norsk prestekrise

Bred enighet

Han mener kulturdepartementet nå viderefører den brede enighet om Stortingets stat/kirke-forlik i 2008 og grunnlovsendringene om forholdet mellom staten og kirken som et nær samlet Storting vedtok i 2012.

Men Johnsen tar forbehold ved at han ennå ikke har lest høringsnotatet på 100 sider, som nå skal sendes ut på en bred høring til 1.800 instanser.

– Vi er spente på å lese dokumentet som tart opp mange juridiske og krevende spørsmål. Men det vi hører er at departementet har funnet gode løsninger for at Den norske kirke fortsatt kan være en landsdekkende kirke, sier Jens-Petter Johnsen.

LES OGSÅ: Fagforeningsleder avviser Myhre-comeback i Sjømannskirken

Vil ha høyere tempo

Generalsekretær Kristin Mile sier til NTB at Human-Etisk Forbund er fornøyd med at kulturministeren har varslet nye steg i retning av mer frihet. Men forbundet etterlyser flere grep og et høyere tempo for et endelig skille mellom stat og kirke.

Hun mener det er et stort paradoks at Den norske kirke i Grunnloven fortsatt er omtalt som «Norges Folkekirke».

– Inntil det endres, vil vi ikke oppnå et fullt skille mellom stat og kirke, sier hun.

Mile mener signaler i kulturdepartementets høringsnotat også kan være et skritt i feil retning:

– At staten for første gang tar til ordet for å lovfeste landets prestetetthet er underlig. Det oppfatter jeg som et brudd på intensjonen i resten av den prosessen regjeringen er i gang med, sier Kristin Mile.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter