Nyheter

Ung 
general-
jakt i Kristen-Norge

Tre organisasjoner fisker i samme farvann etter ny toppsjef. – Mange aktuelle kandidater vegrer seg for slike stillinger, sier erfaren hodejeger.

– Vi vasser ikke i kandidater, men har noen navn på blokken, sier Jarle Skullerud, styreleder i Laget (Norges Kristelige Student- og Skoleungdomslag).

I løpet av høsten har toppsjefene i tre kristelige barne- og/eller ungdomsorganisasjoner offentliggjort sine avganger: Først Erling Ekroll i Søndagsskolen Norge, deretter Tor Erling Fagermoen i Laget og sist uke Espen Andreas Hasle i Acta (barn og unge i Normisjon).

LES MER: Norsk skolelagssjef får internasjonal toppjobb

Teambygger

Alle stillingene er lyst ledige, og to av organisasjonene har knyttet til seg rekrutteringsbyrået Human for å få hjelp.

– Vi ser etter en teambygger, en som er god på formidling, som har forståelse for dagens ungdomskultur og god kontakt med ungdom, sier Skullerud.

– Er det mange å ta av?

– Det kan se ut som en sånn type stilling ikke er det folk trakter etter for tiden, sier han.

– Ser man etter andre kvaliteter hos ledere i dag enn for 30 – 40 år tilbake?

– Ja, det tror jeg. De lederne vi har hatt i både Acta, Laget og Søndagsskolen er i stor grad en ny generasjons ledere. I dag leder man ikke så mye i kraft av sin stilling, men mer i kraft av hvem man er og i relasjoner, sier han.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Stor arbeidsmengde

Skullerud mener generalsekretærjobben i Laget er «en flott jobb å ha», men han har ikke «gode svar» på hvorfor ikke flere søker seg til slike stillinger.

– Jeg tror det finnes mange gode kandidater der ute, men man kvier seg kanskje for ansvaret og arbeidsmengden. For 20 år siden fulgte det kanskje også mer anerkjennelse og respekt for denne type stillinger enn hva det gjør i dag, sier Skullerud.

– Hva er lønnen?

– Lønnen ligger rett under 600.000 kroner. Jeg tror det er omtrent som i de andre organisasjonene, sier styrelederen.

Bruker byrå

Også Søndagsskolen Norge ser etter ny generalsekretær etter tolv år med Erling Ekroll ved roret. Styreleder Sebjørg Marie Jordheim sier organisasjonen ser etter en relasjonsbygger – både internt og eksternt. En som er synlig i organisasjonen, har et kall til jobben og som brenner for visjonen: «Jesus til barna».

– Hvordan påvirkes rekrutteringsarbeidet deres av at to andre kristne organisasjoner, som også jobber med barn og unge, er på lederjakt?

– Det kan slå begge veier. Nå er det flere som blir spurt, og dermed settes det i gang en tankeprosess hos mange. Jeg tror Gud kaller og at mennesker ber om Guds ledelse, sier Jordheim.

I arbeidet med å finne ny toppleder har Søndagsskolen knyttet til seg et rekrutteringsbyrå og publisert en stillingsannonse, men også gått bredt ut i organisasjonen og bedt ansatte og tillitsvalgte om å spille inn navn.

– Noen har foreslått kandidater, sier Jordheim.

Hun vil ikke ut med hvor mye dagens generalsekretær i Søndagsskolen tjener, men hevder organisasjonen har lagt seg «litt over middels».

– Vi betaler ikke dårligst, men er heller ikke lønnsledende, sier hun.

Vegrer seg

Hodejeger Jan H. Heitmann mener det ikke er enkelt å rekruttere nye ledere til toppjobber i kristne organisasjoner.

– Det er ofte vanskelig å få folk til å flytte til Oslo. Mange aktuelle kandidater er også småbarnsforeldre og flere vegrer seg derfor for arbeidsbelastningen en slik jobb medfører, sier Heitmann.

Han tror det ofte er lettere å rekruttere ekstern enn internt.

– Det er ofte et stort skritt å ta fra en annen posisjon i organisasjon man jobber i, til å bli toppleder.

– Er det lettere å gå fra en annen organisasjon og inn i en topplederstilling?

– Ja, det oppleves ofte slik, med mindre de har fått trent seg i en stilling veldig nært topplederen eller som fungerende toppleder i en periode, sier Heitmann.

LES MER: Ungdomsgeneralen forlater Normisjon

– Teologi er fordel

Ole Martin Grevstad er tidligere assisterende generalsekretær i Norges KFUK-KFUM og daglig leder i Acta. Han tror det er best å rekruttere fra egen virksomhet.

– Da får du en som kjenner kulturen og er på innsiden av organisasjonen, sier Grevstad, som i dag er HR-sjef i Rolls-Royce Propulsion.

– Hvor viktig er det å være teolog?

– Jeg opplevde det som en stor fordel. Man står ofte overfor teologiske og etiske problemstillinger, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter