Nyheter

Startet hjelpearbeid for muslimer og kristne på flukt fra IS

Jihad Youssef står midt i kuleregnet – nekter å flykte.

– Jeg må innrømme at vi var redde. Vi hadde ingenting å forsvare oss med og ingen ville kommet og hjulpet oss, sier syriske Jihad Youssef fra Mar Musa-klosteret.

LES MER: Brende trapper opp bistand til Irak og Syria

Harde kamper

Høyt oppe i den golde, syriske fjellheimen øst i landet lenende inn mot Libanon, troner eldgamle ruiner. Her bor 5-6 munker i stillhet, bønn og hagearbeid.

– Tidligere fikk vi mye besøk, men det er en stund siden, sier Youssef.

Han besøker Norge sammen med munken Sebastien Duhaut som også har levd i det syriske klosteret. Duhaut bor nå i søsterklosteret Deir Mayam i Sulaymania i Nord-Irak (Kurdistan). Begge har fått erfare de menneskelige omkostningene krigen i Syria og de islamistiske angrepene har forårsaket.

I fjor høst brøt det ut harde kamper i nærheten av Mar Musa-klosteret. På den ene siden av fjellet sto regjeringsstyrker og skjøt mot opprørsstyrker på den andre siden.

– Militæret turte ikke komme opp i fjellet i frykt for å møte opprørere, og vi var fullstendig isolert i én måned. Heldigvis hadde vi vann og noe mat i fryseren, sier Youssef.

LES MER:  Norge sier ja til å bidra militært mot IS

Bygge bro

I den nærmeste byen, Nebek, har munkene ved Mar Musa-klosteret gjenoppbygget boliger som de har fylt med muslimske og kristne internflyktninger.

– Hittil har vi gjenoppbygget 63 hus. Det var én av grunnene til at vi ble, for å være til hjelp og håp for den lokale befolkningen. Hadde vi reist ville de følt at alle forlot dem, sier Youssef.

I datterklosteret Mar Elian, ved byen Qaryatayn lenger inne i ørkenen, er denne virksomheten enda mer omfattende. Klosteret har vært oppsøkt av flere tusen internflyktninger, og har innkvartert mennesker overalt hvor det var ledig gulvplass, til og med i kirken.

Også her har man utvidet bygningsmassen, bygget tilfluktsrom og vannforsyningsanlegg, til tross for skyhøye priser på bygningsmaterialer. Barna er de som rammes hardest av konflikten. Lederen i Mar Elian, broder Jacques, har i samarbeid med den muslimske lederen i byen arrangert leir for muslimske og kristne barn under den muslimske høytiden al Adha for å gi dem omsorg og et glimt av håp.

– Vi trenger å brygge bro mellom kristne og muslimer. De fleste er ikke ekstremister, del fleste ønsker å leve normale liv, sier Youssef.

LES MER:  Biskopbønn: Stopp retur av kristne fra Irak

Lite håp

Rundt juletider i fjor kom mange hundre muslimske og kristne flyktninger til Qaryatayn.

– Mer enn 100 av dem var barn under ti år. Fedrene og de eldste guttene hadde reist ut i krigen eller satt fengslet. Vi feiret jul i en underjordisk kirke med og for første gang fikk barna se julenissen på «ordentlig» til jul, humrer Youssef.

Trusselen fra de militante islamistene IS legger en mørk demper på fremtidshåp hos mange kristne og muslimer i Midtøsten.

– IS er en stor fiende for alle. Noen har fortsatt håp, men mange forsøker å flykte og komme seg til et annet land.

Kirkens Nødhjelp meldte denne uken at de frykter at voldsbølgen i Syria vil tvinge organisasjonen til å stanse det humanitære arbeidet i landet. 400.000 mennesker er ventet å flykte til Tyrkia for å unnslippe militante islamister.

138.000 syriske kurdere flyktet fra Syria til Tyrkia forrige uke, og flere står i kø. Tirsdag opplyste FNs høykommissær at 400.000 innbyggere i byen Kobani ventes å flykte til Tyrkia for å unngå å bli fanget av islamister.

LES MER:  Ekstremistene og deres ofre

Utslitte

Kirkens Nødhjelp jobber blant annet med å sikre vanntilgang i flere områder i Syria. Gregory Bakken, Kirkens Nødhjelps koordinator for nødhjelp i landet, har akkurat vært i Tyrkia. Han har sett at mange syrere har måttet flykte fra sine hjem.

– De har løpt så fort de kunne, i det de sto og gikk i. Utslitte og desperate kom de seg over grensen, før Tyrkia måtte stenge på grunn av den store pågangen, sier han til NTB.

I tillegg til jihadistoffensiven gjør tirsdagens luftangrep fra den amerikanskledede anti-IS-koalisjonen situasjonen vanskelig.

– Det er stadig kamper mellom ulike opprørsgrupper. I tillegg fører luftangrepene i byer som Raqqa til at flere flykter. Til sammen gjør det situasjonen i Syria svært alvorlig, sier han.

Organisasjonen frykter at voldsbølgen vil framtvinge en midlertidig stans i arbeide.

– Vi ser an situasjonen fra dag til dag. Ingenting er bestemt, men det er noe vi må forberede oss på, sier hjelpearbeideren.

LES MER:  Hvem er terrorist og hvem er frihetsforkjemper?

Må ta grep

Tyrkia har allerede tatt imot over 1 million mennesker siden 2011. Bakken er bekymret for hvor de utmattede flyktningene fra Syria skal dra.

– Flyktningene mangler absolutt alt. Tyrkia har vært veldig romslige med å ta imot, men kapasiteten begynner å sprenges. Nå må andre land ta grep, ellers er det vanskelig å si hvor de skal ta veien, sier Gregory Bakken.

Det samme ga FNs Rupert Colville uttrykk for under tirsdagens pressekonferanse i Sveits.

– De 138.000 som akkurat er ankommet Tyrkia, tilsvarer det totale antallet som Europa har tatt imot de tre årene som krigen i Syria har vart, sier han ifølge nyhetsbyrået Reuters.

LES MER:  – Uten sharia vokser ekstremismen

Overfylt

I klosteret Deir Mayam i Sulaymania i Nord-Irak (Kurdistan), der munken Sebastien Duhaut holder til, er det allerede overfylt av mennesker. Den første bølgen av flyktninger kom i juni da IS inntok Mosul og en tredjedel av befolkningen flyktet fra byen.

– Vår by, Sulaymania, er den byen som er minst berørt av de store byene i Kurdistan. I Erbil er det fullstendig vannvidd, sier Duhaut.

Den andre bølgen kom natt til 7. august. Da tok IS over Karakosh, som er den største kristne byen i regionen med om lag 40.000 mennesker. Alle i byen flyktet den natten.

– Vi åpnet klosteret vårt, og nå har vi om lag 220 mennesker som bor hos oss.

– Hvordan tar dere hånd om dem?

– Vi har fylt alle rommene i klosteret med mennesker og så har vi fått lov å bruke en hel del forlatte hus. Vi har kontaktet eierne, som har gått med på at dersom vi holder huset i stand kan vi la flyktninger bo der.

For å kunne gi mat, bruker klosteret av egne midler, i tillegg til gaver og bistand.

– Vi hadde noe i reserve som egentlig skulle gå til byggeprosjekter, solidaritetsarbeid og studier. Men vi har også fått gaver fra venner over hele Europa.

Vanskelig spørsmål

– Hva kan vi i Vesten gjøre?

– Det er essensielt å sende nødhjelp, gi økonomisk bistand og sende mennesker til områder som Sulaymania. Og så kan vi alle be, sier Duhaut.

– Skaper dere mer åpenhet, mer solidaritet, mer frihet og mer respekt, så vil det være godt for oss i Syria. Det vil påvirke hele verdenssamfunnet, sier Youssef.

– Burde Vesten gripe inn militært, Youssef?

– Det er et vanskelig spørsmål og jeg vet ærlig talt ikke hva jeg skal svare. Det er viktig å stoppe IS fra å drepe mennesker, men jeg håper det også finnes andre måter enn å gå til krig.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter