Nyheter

Reklamerer for hotell – med nevøhelbredelse

Predikant bruker mirakelhistorie om nevøen i markedsføring av sitt eget høyfjellshotell.

«Ble helbredet i foten mens han sov på Stølsdokken Fjellhotell. – Vi tror det er helbredelseskraft på stedet, sier ­mamma».

På nettsidene til predikant Tom Roger Edvardsen får du servert historien om 8-åring­en som måtte gå med krykker ­etter å ha strukket noen sener i ­foten. Men etter å ha sovet en natt på fjellhotellet, kjente gutten ingen smerter lenger, selv om det ifølge legen skulle ta to uker til før han kunne kaste krykkene.

På et bilde smiler gutten – med krykkene viftende i hendene.

– Vi opplever mange slike helbredelser her ved hotellet, sier Edvardsen.

– Jeg ser det som lite sannsynlig at gutten har blitt guddommelig helbredet. Det beskrevne forløpet er ikke uvanlig uten guddommelig inngripen, sier den kristne legen Vinjar Fønnebø.

– Det er mange svakheter ved denne historien, sier teologitopp Atle Ottosen Søvik som har studert helbredelse.

Skeptisk. Fønnebø er også direktør ved nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin. Senteret skal fremme en mer kunnskapsbasert alternativ medisin, men legen lar seg ikke imponere over predikantens mirakelhistorie.

– Forbrukerombudet hadde nok også reagert på en slik historie som markedsføring for alternativ behandling, sier doktoren.

Men predikant Edvardsen bryr seg ikke om at legen stiller spørsmål ved historien.

– Gutten fikk beskjed om å ikke gå uten krykker på flere uker. Så opplever han at smertene plutselig slipper taket. Så om denne legen ikke kaller dette helbredelse, så ble gutten glad.

I artikkelen er gutten og moren nevnt med fullt navn. Men at disse er i nær familie med predikanten, opplyses ikke. Edvardsen mener ikke det gjør historien mindre troverdig.

– Burde det ikke bli opplyst i artikkelen at gutten er din nevø og moren din svigerinne?

– Det er peanøtter å ta tak i det. Det burde kanskje stått, men ingen er fullkommen i ord og handling. Tenk bare på hvor mange tusen legetabber som blir gjort hvert år.

– Sparer penger. Predikanten sier de opplever masse helbredelser på hotellet.

– Folk blir bra bare av å være i bygningsmassen og noen allerede når de kommer på gårdsplassen. Så helsevesenet sparer masse penger på at jeg går løs, hevder han.

– Er det riktig å bruke en 8-åring i slik markedsføring?

– Når foreldrene og gutten snakket om det, og gutten ­ønsket det så er det greit. Barn må også få lov til å gi sin hyllest og vise glede. Det er lov i andre sammenhenger, så hvorfor ikke når det gjelder helbredelser.

– Trenger kritisk søkelys. Lege Vinjar Fønnebø understreker at alle bør være glade for at gutten ble bra.

– Gutten ble bra over natten. Er ikke det godt bevis for at det er en helbredelse?

– Ut ifra helbredelseshistoriene vi leser om i Bibelen så kan man ikke avvise det. Men helbredelses-virksomhet som dette fortjener et kritisk søkelys, for den er på mange måter en risikosport.

Legen er bekymret for de som ikke opplever å bli helbredet. Siden helbredelse ofte knyttes til tro, får mange problemer i etterkant siden de ikke blir bra. De føler på at deres tro ikke er god nok, mener han.

– Helbredelsespredikanter tar i for liten grad ansvar for disse menneskene. Som allmennlege i 25 år har jeg tatt i mot flere av disse menneskene som har skyldfølelse.

– Helbredelser er sjeldne. Atle Ottesen Søvik er studiedekan ved Menighetsfakultetet, landets største teologiske utdanningsinstitusjon. Han har bidratt i boken Eksisterer Gud?.

– I arbeid med boken lette jeg etter historier om helbredelse og fant ut at det er svært vanskelig å finne gode eksempler. Det aller meste er enten vandrehistorier som har blitt bedre etter hvert eller så er placebo-effekten med i bildet, sier han.

Søvik tror på helbredelse, men ser store svakheter i historien til Edvardsen. Det kan like godt skyldes tilfeldigheter at foten ble bra to uker før tiden, mener han.

– Mini-helbredelsen hadde vært mer sannsynlig dersom det skjedde momentant ved bønn og at skaden var slik at man sjelden eller aldri blir bra, sier Søvik.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter